Deep Tissue Massage

Το Deep Tissue Massage είναι ένα είδος θεραπευτικής μάλαξης είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις χρόνιας σύσπασης και έντασης των μυών σε περιοχές του σώματος, όπως στην περιοχή του λαιμού, της πλάτης, της μέσης, των ώμων.

Όταν υπάρχουν χρόνιες μυϊκές εντάσεις ή και κακώσεις, δημιουργούνται συχνά συμφύσεις στους μύες και τους τένοντες όπου ο ιστός σκληραίνει και εμφανίζονται κόμποι. Οι συμφύσεις περιορίζουν την κυκλοφορία του αίματος, τη μυϊκή ευλυγισία και προκαλούν πόνο και φλεγμονή.

Το Deep Tissue Massage ενεργεί με φυσικούς τρόπους, μαλακώνοντας και «διαλύοντας» τις συμφύσεις μέσα από τη χρήση βαθειάς και εστιασμένης πίεσης και τριβής η οποία εφαρμόζεται, συνήθως, εγκάρσια στις μυϊκές ίνες.

Λόγω αυτών των θεραπευτικών διεργασιών, συμβαίνει κάποιες φορές κατά τη διάρκεια της μάλαξης, μερικοί θεραπευόμενοι να νοιώσουν δυσαρέσκεια και πόνο. Όπως επίσης και μετά από τη συνεδρία, μπορεί να υπάρξει κάποια δυσκαμψία ή πόνος αλλά αυτή συνήθως καταλαγιάζει σε μία μέρα.

Σε νευρολογικό επίπεδο με το Deep Tissue Massage ενεργοποιούνται ειδικοί νευρικοί υποδοχείς του περιφερικού νευρικού συστήματος που συμβάλουν μέσω νεύρο-αντανακλαστικών μηχανισμών στην μείωση των μυϊκών εντάσεων.


Τα Μυο-Περιτοναϊκά Σημεία Πυροδότησης Πόνου είναι εντοπισμένες περιοχές ευαισθησίας (οζίδια), στις βαθύτερες στοιβάδες του μυ, ο ερεθισμός των οποίων με μηχανική πίεση προκαλεί πόνο που συνήθως αντανακλάται σε άλλες συγκεκριμένες περιοχές. Τα Trigger Points (ΜΣΠς) μπορούν να προκαλέσουν βράχυνση στο μυ με αποτέλεσμα τον περιορισμό εύρους κίνησης γειτονικών αρθρώσεων,τη γενικότερη αδυναμία του μυός αλλά και δυσλειτουργία όσον αφορά τη συνεργασία του με άλλες μυϊκές ομάδες για παραγωγή κάποιας συγκεκριμένης κίνησης.

Σε αντίθεση με τη κλασική θεραπευτική μάλαξη, η οποία χρησιμοποιείται για χαλάρωση, το Deep Tissue Massage συνήθως εφαρμόζεται σε συγκεκριμένα προβλήματα όπως:

- Χρόνιοι πόνοι
- Περιορισμένη κινητικότητα
- Θεραπεία κακώσεων (πτώσεις, τραυματισμοί κατά τη διάρκεια αθλημάτων κ.λ.π.)
- Επαναληπτικές κακώσεις, όπως το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα
- Προβλήματα στη στάση του σώματος
- Πόνοι Οστεοαρθίτιδας
- Ινομυαλγία
- Μυϊκές εντάσεις ή σπασμοί


Σύμφωνα με το Αυγουστιάτικο τεύχος του 2005 του Αμερικάνικου περιοδικού Consumer Reports, σε έρευνα που έγινε 34.000 άτομα αξιολόγησαν το Deep Tissue Massage ως πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την ανακούφιση από πόνους οστεοαρθρίτιδας, σε σύγκριση με τις φυσικές θεραπείες, τις ασκήσεις, τις φαρμακευτικές αγωγές, τις χειροπρακτικές τεχνικές, τις δίαιτες κτλ. Το Deep Tissue Massage έλαβε επίσης κορυφαία διάκριση, όσον αφορά την ανακούφιση από τους πόνους της ινομυαλγίας. Πολύ συχνά θεραπευόμενοι αναφέρουν ότι το εύρος της κινητικότητας του σώματός τους αυξήθηκε σημαντικά, αμέσως μετά από μια συνεδρία.

Πηγή: Δίοδος για τη Γνώση
Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης & Εναλλακτικών Θεραπειών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρτυρίες ανθρώπων

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ