Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κατά της Ινομυαλγίας

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κατά της Ινομυαλγίας και της έναρξης του έτους κατά του καρκινικού πόνου (Οκτ. 2008 - Οκτ. 2009), πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου από την Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας (πρώην Ελληνική Εταιρεία Πόνου), με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και της Πολιτείας σχετικά με το χρόνιο πόνο και τις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις του.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, παρουσιάστηκαν τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης για την Μελέτη του Πόνου (IASP) που αφορούν τον Καρκινικό Πόνο και τα νεότερα δεδομένα για ένα σχετικά νέο επώδυνο σύνδρομο όπως είναι η Ινομυαλγία που πλήττει όμως μεγάλο μέρος του πληθυσμού, από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εταιρειών Πόνου (EFIC). Ο κύριος Εμμανουήλ Αναστασίου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας, επεσήμανε: «Βασική διακήρυξη της Διεθνούς Οργάνωσης για την Μελέτη του Πόνου και κατά προέκταση δική μας, αποτελεί το γεγονός ότι η ανακούφιση από τον πόνο θα πρέπει να θεωρείται αναφαίρετο, ανθρώπινο δικαίωμα. Καθήκον μας λοιπόν είναι να αγωνιστούμε όλοι μαζί για τον ευγενικό αυτό σκοπό. Σήμερα, που πλέον έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στις φαρμακολογικές και όχι μόνο, μεθόδους, οι οποίες επιστρατεύονται προκειμένου να ανακουφίσουν τους συνανθρώπους μας από τον χρόνιο πόνο, είναι η κατάλληλη στιγμή να διεκδικήσουμε από την πολιτεία αλλά και από την ιατρική κοινότητα τη συνεισφορά τους στην αρωγή των εκατομμυρίων ασθενών που βασανίζονται και υποφέρουν από κάποια μορφή χρόνιου πόνου».

Παρούσα στη Συνέντευξη Τύπου ήταν και η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας του Υ.Υ.Κ.Α, κα. Μαρία Τροχάνη, η οποία μετέφερε θερμό μήνυμα του Υπουργού Υγείας: «Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, εκφράζει αμέριστη στήριξη σε πρωτοβουλίες οι οποίες φέρνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, προάγοντας τη διάδοση των σύγχρονων επιστημονικών εξελίξεων σε τομείς, όπως η αλγολογία και η αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου και της ινομυαλγίας».

Η κα. Τροχάνη τόνισε ότι: «Η ιατρική, μια επιστήμη, εξ'ορισμού προσανατολισμένη στην προσπάθεια για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, βρίσκει την κυριολεκτική έκφρασή της στο πεδίο της Αλγολογίας. Με τα Ιατρεία Πόνου που λειτουργούν στα Νοσοκομεία της χώρας, προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας στους συνανθρώπους μας, αποδεικνύοντας πως η ολιστική θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών αποτελεί βασικό άξονα του σχεδιασμού μας για την Υγεία και αναδεικνύοντας τις κοινωνικές αρετές της συμπαράστασης και της αλληλεγγύης. Είμαστε σήμερα εδώ γιατί στηρίζουμε εμπράκτως την προσπάθεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του πόνου που συνοδεύει την πλειονότητα των χρονίων νοσημάτων.

Ινομυαλγία: μία χρόνια κατάσταση διάχυτου πόνου
Μια νέα παγκόσμια έρευνα που διενεργήθηκε σε πάσχοντες από ινομυαλγία και ιατρούς δείχνει ότι η ινομυαλγία, μια χρόνια κατάσταση διάχυτου πόνου, οδηγεί σε κακή ποιότητα ζωής και δημιουργεί οικονομικό βάρος για τους ασθενείς, προκαλώντας τους συχνά ανικανότητα να εργαστούν και να κερδίσουν το εισόδημά τους. Το βάρος της ινομυαλγίας μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω από το γεγονός ότι στις περισσότερες χώρες οι ασθενείς πρέπει να δαπανήσουν κατά μέσο όρο από 1,9 έως 2,7 χρόνια και να συμβουλευτούν από 2 έως 4 ιατρούς για να λάβουν μια ακριβή διάγνωση.
Σύμφωνα με την έρευνα, η έλλειψη βεβαιότητας των ιατρών κατά την αναγνώριση των συμπτωμάτων της ασθένειας μπορεί να συμβάλλει σε καθυστερήσεις στη διάγνωση.Αυτά τα νέα ερευνητικά ευρήματα δημοσιεύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενώσεων για την Ινομυαλγία (ENFA), έναν συνασπισμό οργανώσεων ασθενών, και τη Pfizer και περιλαμβάνουν ευρήματα από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, το Μεξικό και τη Ν. Κορέα.

Οι κύριες διαπιστώσεις της έρευνας αυτής είναι ότι:
- Υπάρχει κακή ποιότητα ζωής για τους ασθενείς με ινομυαλγία
- Το οικονομικό βάρος της ινομυαλγίας είναι τεράστιο και δυσβάσταχτο για τους ασθενείς αλλά και την κοινωνία
- Η διάγνωση της ινομυαλγίας μπορεί να πάρει χρόνια
- Οι ιατροί δεν είναι βέβαιοι για τη διάγνωση ινομυαλγίας

Η ινομυαλγία είναι μια από τις πιο συνηθισμένες, χρόνιες καταστάσεις διάχυτου πόνου και επηρεάζει από 16 έως 40 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Συνοδεύεται συνήθως από άσχημο ύπνο, δυσκαμψία και κούραση, μαζί με άλλες συνδυασμένες νοσηρότητες. Η ινομυαλγία είναι πιο συνηθισμένη στις γυναίκες, οι οποίες αντιστοιχούν στο 87% των διαγνώσεων‡ ωστόσο, μπορεί να πλήξει και τους άνδρες.

Οι ακριβείς αιτίες της ινομυαλγίας δεν είναι ακόμα γνωστές. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει μια ανωμαλία στον τρόπο με τον οποίο το σώμα αντιδρά στον πόνο, και ιδιαίτερα μια έντονη ευαισθησία σε ερεθίσματα. Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων δείχνει ότι αλλοιώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα δύναται να συμβάλλουν στους πόνους της ινομυαλγίας.

Ιατρεία Πόνου
Σήμερα, στην Ελλάδα λειτουργούν 49 ιατρεία πόνου. Ο σκοπός λειτουργίας τους είναι να προσφέρουν ανακούφιση στους ασθενείς που υποφέρουν από χρόνια επώδυνα σύνδρομα όπως του καρκινικού πόνου, του χρόνιου πόνου στην μέση και στον αυχένα, της ινομυαλγίας, της διαβητικής νευροπάθειας, της μεθερπητικής νευραλγίας, της νευραλγίας τριδύμου ή του πόνου που επιμένει πάνω από 3 μήνες μετά από χειρουργική επέμβαση. Τα ιατρεία πόνου εντάσσονται στα αναισθησιολογικά τμήματα των νοσοκομείων, στελεχώνονται από αναισθησιολόγους και λειτουργούν σε εθελοντική βάση.


Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε με την Ελληνική Εταιρεία Πόνου, Μακρυνίτσης 4-6, 11522 Αθήνα, τηλέφωνο: 210-6444174, φαξ: 210-6421700, email:
pain@internet.gr, website: www.hps-pain.gr.



ΤΑ ΝΕΑ 10-2008

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρτυρίες ανθρώπων

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ