28.6.09

Εμμηνόπαυση και ινομυαλγία

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ινομυαλγία έχουν λιγότερη σωματική δύναμη και ισχύ από τις υγιείς γυναίκες, άρα μπορούν να επωφεληθούν από ένα κατάλληλο πρόγραμμα εκγύμνασης, σύμφωνα με φινλανδική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Sports Medicine. Η ινομυαλγία που χαρακτηρίζεται από πόνο, κόπωση και δυσκολία ύπνωσης, είναι συχνότερη στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Jyvaskyla εξηγούν ότι μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν χαμηλότερη του φυσιολογικού μυική δύναμη και αερόβια ικανότητα, αλλά η κατάσταση των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών με ινομυαλγία δεν έχει μελετηθεί.

Για να καθορίσουν κατά πόσο οι γυναίκες με ινομυαλγία μπορεί να έχουν ταχύτερη μείωση της σωματικής κατάστασης τους μετά την εμμηνόπαυση, συγκριτικά με υγιείς γυναίκες, μελέτησαν 23 γυναίκες με την πάθηση και ομάδα ελέγχουν 11 όμοιων, αλλά χωρίς ινομυαλγία γυναικών. Η μέση ηλικία και των δυο ομάδων ήταν τα 58 έτη. Δεν καταγράφηκαν διαφορές μεταξύ των ομάδων στην δύναμη του άνω μέρους του σώματος, αλλά οι πάσχουσες από ινομυαλγία είχαν λιγότερη δύναμη στα κάτω άκρα. Μετά από τεστ άσκησης, οι γυναίκες με ινομυαλγία έφτασαν στην εξάντληση σε χαμηλότερο μέγιστο καρδιακό παλμό, αλλά η πρόσληψη οξυγόνου ήταν ίδια και τις δύο ομάδες. Αυτό δείχνει ότι οι ασθενείς ήταν λιγότερο ικανές το αντέξουν το σωματικό φορτίο και να αντισταθούν στην συνολική κόπωση. Η ποιότητα ζωής ήταν χειρότερη μεταξύ των ασθενών. Η κόπωση παρά ο πόνος φαίνεται να μειώνει την ποιότητα ζωής και να περιορίζει την σωματική επίδοση τους.

Νέα Υόρκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα άτομα με ινομυαλγία έχουν φλεγμονή του εγκεφάλου

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ  (25-9-2018)  Karolinska Institutet  Οι αιτίες της δυσκολίας στη θεραπεία του συνδρόμου πόνου ινομυαλγία είναι σε μεγάλο βαθ...