Ειδικότητα: Ρευματολόγος

Ο ρευματολόγος είναι γιατρός που ασχολείται με την παθολογία του μυοσκελετικού συστήματος. Ασχολείται με την πρόληψη, την διάγνωση, την θεραπεία και την αποκατάσταση της αρθρίτιδας και των ρευματικών παθήσεων.


Η ρευματολογία (γενικές πληροφορίες για τη Ρευματολογία εδώ από την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία) έχει την ιδιαιτερότητα να απαιτεί συνολική και σφαιρική προσέγγιση των ασθενών, (με παρακολούθηση όλων των συστημάτων του σώματος που μπορεί να προσβληθούν). Οι ρευματικές παθήσεις είναι περισσότερες από 200 στον αριθμό και συμπεριλαμβάνουν τις κλασσικές αρθρίτιδες όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωριασική, αγκυλοποιητική, οστεοαρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα κ.λ.π, αλλά επίσης διάφορες παθήσεις που προκαλούν πόνο σε αρθρώσεις, κόκαλα, μυς και άλλους ιστούς για παράδειγμα προβλήματα αυχένα, σπονδυλικής στήλης, τενοντίτιδες, θηλακιτίδες κ.λ.π.


Πέραν όμως αυτών, στη ρευματολογία συμπεριλαμβάνονται σημαντικές και σοβαρές πολυσυστεμικές παθήσεις όπως οι αγγειίτιδες και οι παθήσεις συνδετικού ιστού όπως ερυθηματώδης λύκος, σκληροδέρμα, νόσος του Sjogren, κ.λ.π, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν πολλά όργανα και μέρη του σώματος. Οι παθήσεις οστών όπως η οστεοπόρωση, οστεομαλάκυνση, νόσος Paget, και πολλές άλλες, εκ γενετής και μη, συμπεριλαμβάνονται στην Ρευματολογία. Ρευματολογικές παθήσεις επηρεάζουν παιδιά όπως και ενήλικες. Υπάρχουν επτά διαφορετικά είδη αρθρίτιδας που επηρεάζουν παιδιά και πολλές ρευματικές παθήσεις π.χ. αγγειίτιδες, λύκος κλπ.


Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γύρω στο 15% του πληθυσμού επηρεάζεται από ρευματικές παθήσεις. Δηλαδή, περίπου 103,000,000 Ευρωπαίοι, 1,400,000 στην Ελλάδα και από παρόμοιους υπολογισμούς ίσως 100,000 άτομα στην Κύπρο.


Στον γενικό πληθυσμό η συχνότητα ορισμένων ρευματικών παθήσεων έχει ως ακολούθως:
Πάνω από 10% πόνος πλάτης ή μέσης (οσφυαλγία αυχεναλγία), οστεοαρθρίτιδα (χέρια /άκρα πόδια). 5-10% οστεοπόρωση, τενοντίτιδα, θυλακτίδα. 1-5% οστεοαρθρίτιδα γόνατου η ισχίου, ουρική αρθρίτιδα, ινομυαλγία, νόσος του Paget, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Γύρω στο 1% και πιο κάτω ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, νεανική αρθρίτιδα (αρθρίτιδα σε παιδία και έφηβους)


Ποτέ πρέπει να συμβουλευτείτε ρευματολόγο;
Δεν χρειάζεται να συμβουλευτείτε ρευματολόγο αν έχετε ήπιους πόνους που δεν είναι σοβαροί ή ανυπόφοροι και που διαρκούν μόνο λίγες μέρες. Χρειάζεται να συμβουλευτείτε ρευματολόγο αν ο πόνος δεν ξεπεραστεί, ή αν επανεμφανίζεται τακτικά. Ώστε, όταν ο πόνος επιμένει, όταν επανεμφανίζεται μετά από μερικές εβδομάδες, όταν είναι τόσο έντονος ώστε να δυσκολεύεστε στις καθημερινές σας δραστηριότητες, όταν υπάρχει διόγκωση μιας η περισσοτέρων αρθρώσεων, όταν ξοδεύετε αρκετό χρονικό διάστημα ανησυχώντας για το πρόβλημα. Πριν επισκεφτείτε τον ρευματολόγο θα ήταν καλό να κρατήσετε ορισμένες σημειώσεις για το ποτέ ξεκίνησε το πρόβλημα και πόσο σας απασχολεί, αν υπάρχει κάτι που να το κάνει καλύτερα η χειρότερα, αν υπάρχει κάποια αλλαγή στην διάρκεια της ημέρας ή από μέρα σε μέρα, αν έχει αποτέλεσμα η οποιαδήποτε θεραπεία, αν υπάρχει κάποιος στην οικογένεια σας με παρόμοιο πρόβλημα. Θα είναι καλό να φέρνετε μαζί σας ότι φάρμακα παίρνετε και οποιαδήποτε ιατρικά έγγραφα, γνωματεύσεις, εξετάσεις και άλλα αποτελέσματα τυχόν να έχετε.


Όταν επισκεφτείτε τον ρευματολόγο, το ιστορικό και η πλήρης αντικειμενική εξέταση θα βοηθήσουν τον η την γιατρό να κάνει την διάγνωση, δηλαδή να βρει την αιτία του προβλήματος. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι παρά πολύ σημαντικά σημεία για την αποφυγή ζημίας σε αρθρώσεις και αλλά μέρη του σώματος και για την αποφυγή αχρείαστης ανησυχίας όταν δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Κάποτε θα χρειαστούν επιπλέον πληροφορίες όπως από εξετάσεις αίματος ουρών ακτινογραφίες κ.λ.π. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως αρκετές από τις ρευματικές παθήσεις είναι πολύπλοκες και δεν μπορούν να αναγνωριστούν στο αρχικό στάδιο. Μπορεί να μην αρκεί δηλαδή μια επίσκεψη, για την σωστή διάγνωση και για τον προγραμματισμό της θεραπείας. Το άλλο σημαντικό είναι ότι αυτού του είδους οι παθήσεις αλλάζουν και εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου. Συχνά ο χρόνος και αυτή η εξέλιξη δίνουν την απάντηση για το τι ακριβώς συμβαίνει.


Συνεργασία του ρευματολόγου με άλλους επαγγελματίες υγείας.


Όπως προαναφέρθηκε, οι ρευματικές παθήσεις συχνά είναι πολυσυστεμικές. Υπάρχει στενή συνεργασία του ρευματολόγου με άλλους ειδικούς. Ως παράδειγμα, αν πάρει κάποιος ένα άτομο με ρευματοειδή αρθρίτιδα, σημειώστε πως μπορεί να επηρεάσει αυτή η πάθηση τα ακόλουθα μέρη του σώματος εκτός από τις αρθρώσεις:

Νευρικό σύστημα από παραλύσεις διάφορων νεύρων μέχρι εγκεφαλικά επεισόδια, πίεση νεύρων από φούσκωμα αρθρώσεων κ.λ.π. Τα νεφρά μπορεί να επηρεαστούν με τέσσερις ή πέντε διαφορετικούς τρόπους, λόγω της πάθησης αλλά και της θεραπείας.Καρδιολογικά, ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν τέσσερις με πέντε φορές αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Οι πνεύμονες, μπορεί να επηρεαστούν με δευτερογενή πνευμονική ίνωση, με αύξηση πιθανότητας λοιμώξεων και πολλά άλλα.

Το γαστρεντερικό σύστημα κάποτε μπορεί να επηρεαστεί άμεσα αλλά πιο συχνά έμμεσα από την θεραπεία, για παράδειγμα προβλήματα με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και αλλά φάρμακα. Το δέρμα μπορεί να επηρεαστεί με διάφορα εξανθήματα που να έχουν σχέση με την πάθηση, με αγγειίτιδες ή από τις θεραπείες που δίνονται. Τα μάτια μπορεί να υποστούν φλεγμονή με διάφορους τρόπους από την πάθηση. Από την αιματολογική πλευρά μπορεί να επηρεαστούν τα αποτελέσματα ή να δημιουργηθεί για παράδειγμα αναιμία και είναι χαρακτηριστικό ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει αναιμία με πέντε διαφορετικούς μηχανισμούς. Τα πιο πάνω δείχνουν την ανάγκη, πρώτον του ρευματολόγου να λειτουργεί ως ενορχηστρωτής της θεραπείας κάποιου με ρευματοπάθεια και δεύτερον την ανάγκη στενής συνεργασίας με άλλους ειδικούς για την σωστή φροντίδα των ασθενών. Είναι επίσης πολύ σημαντική η συνεργασία με άλλους συνάδελφους όπως φυσιοθεραπευτές, εργασιοθεραπευτές, ψυχολόγους, ποδίατρους κ.λ.π οι οποίοι βοηθούν στην ολοκληρωμένη και σφαιρική αντιμετώπιση των δύσκολων αυτών παθήσεων. Το κεντρικό μέλος της όλης ομάδας είναι ο ίδιος ο ασθενής, ο οποίος έχοντας μια ανοιχτή και ευκολοπρόσιτη σχέση με τους διάφορους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας, κάνει πιο εύκολη την όλη αντιμετώπιση του προβλήματος. Τελικά, πρέπει να σημειωθεί πως παρ' όλον που πολλές ρευματικές παθήσεις είναι επώδυνες, πολύπλοκες, ή σοβαρές, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία βελτιώνουν σημαντικά τις πιθανότητες μιας φυσιολογικής λειτουργίας στο μέλλον.


Για Ρευματολόγους στην Αττική δείτε σελ 1. σελ 2.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρτυρίες ανθρώπων

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ