Επιστημονική έρευνα του ΑΠΘ για τις θεραπευτικές ιδιότητες των Ελληνικών λουτροπόλεων
Στο «μικροσκόπιο» οργανωμένης επιστημονικής έρευνας βρίσκονται για πρώτη φορά 70 ελληνικές λουτροπόλεις. Η Ομάδα Ιατρικής Μελέτης των Θερμομεταλλικών Νερών του ΑΠΘ μελετά τις βιολογικές και ιατρικές παραμέτρους των νερών τους, με στόχο την τεκμηρίωση των ενδείξεων και αντενδείξεων υδροθεραπείας για καθεμία απ αυτές.
Το ερευνητικό έργο, με τίτλο «Υδριάδες», που γίνεται με αρωγούς τον Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος και τη Θερμαλιστική Εταιρεία, θα καταλήξει στην έκδοση υγειονομικών εκθέσεων για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάθε πηγής, με στόχο την τελική αναγνώριση και αδειοδότησή τους ως κέντρα θεραπευτικού τουρισμού, σύμφωνα με τον νόμο 3498/2006.
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, ενώ τα έως τώρα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη.
Θεραπεία ή αυθυποβολή;
Οι θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών είναι πραγματικές ή βρίσκονται στη φαντασία των λουομένων; Σε ποιον βαθμό ανακουφίζουν ή/και θεραπεύουν τα διάφορα νοσήματα και κατά πόσο πρόκειται για μια μορφή... αυθυποβολής;
Το ερευνητικό έργο κλήθηκε να απαντήσει μεταξύ άλλων και σε αυτό το ερώτημα και έχει ήδη καταλήξει στην απάντηση: «Η αυθυποβολή υπάρχει έως έναν βαθμό, αλλά σίγουρα οι θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών φυσικών πόρων δεν είναι κάτι που υπάρχει στη φαντασία του κόσμου. Υπάρχει πίσω του κάτι σοβαρότερο», είπε στο «Εθνος» ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Μ. Τσαλιγόπουλος.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή ημερίδα, η λουτροθεραπεία έχει θετικές επιδράσεις σε μια σειρά από παθήσεις, που αφορούν δερματοπάθειες, το καρδιαγγειακό και γαστρεντερικό σύστημα, ρευματικά και αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς και παθήσεις ΩΡΛ.
- Συγκεκριμένα, η λουτροθεραπεία με φυσικούς πόρους που περιέχουν θείο ή θειικές ενώσεις αναφέρεται ως συμπληρωματική θεραπεία στην ψωρίαση, τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, την ατοπική δερματίτιδα και την ακμή. Τα ίδια θετικά αποτελέσματα έχει η ιλυοθεραπεία με θειούχους πηλούς (λασπόλουτρα).
- Η λήψη σκληρού νερού, πλούσιου σε μαγνήσιο, προασπίζει έναντι της εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, καθώς αναστέλλει την εξέλιξη της αθηρωματικής πλάκας.
- Ενας μήνας ποσιθεραπείας με μεταλλικό νερό πλούσιο σε διτανθρακικά, ασβέστιο και μαγνήσιο, έχει θετική επίδραση στη συμπτωματολογία της λειτουργικής δυσπεψίας.
- Η υδροθεραπεία/λουτροθεραπεία έχει ευεργετική επίδραση σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος και ισχίου, ινομυαλγία, ρευματοειδή αρθρίτιδα και αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.
- Τέλος, η χρήση θερμομεταλλικών νερών έχει θετική επίδραση σε περιορισμένο αριθμό παθήσεων της περιοχής κεφαλής και τραχήλου, κυρίως σε οξείες και χρόνιες φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
- Σε παιδιά που πάσχουν από υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, η εισπνοή ατμού θειώδους νερού μειώνει τον αριθμό των προσβολών και των ημερών απουσίας από το σχολείο για διάστημα ενός τριμήνου μετά τη θεραπεία.
Βασίλης Ιγνατιάδης - ethnos.gr (10/3/2009)
Σχόλια