7.8.09

Έχω αρθρίτιδα ...δηλαδή τι έχω?


Οι βασικοί τύποι αρθρίτιδας:
Η αρθρίτιδα είναι μια πολύ συχνή πάθηση, με 200 ταυτοποιημένους τύπους που μπορούν να χωριστούν σε τρεις βασικές ομάδες: τις φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, όπως η ρευματοειδής και η ουρική, τις μη φλεγμονώδεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρήξη συνδέσμων, και τις αρθρίτιδες του συνδετικού ιστού, όπως ο λύκος και η ινομυαλγία.
Οι βασικοί τύποι αρθρίτιδας:
 • οστεοαρθρίτιδα
 • ρευματοειδή αρθρίτιδα
 • αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα
 • ουρική αρθρίτιδα
 • ψευδοουρική αρθρίτιδα
Άλλοι τύποι αρθρίτιδας:
 • Λύκος
 • Ρευματική πολυμυαλγία
 • Ινομυαλγία
 • Τοπικές διαταραχές των μαλακών ιστών
 • Οσφυαλγία
 • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
 • Ψωριασική αρθρίτιδα
 • Λοιμώδης αρθρίτιδα
Τι είναι η αρθρίτιδα; Η αρθρίτιδα είναι μια ποικιλία πολλών διαφορετικών παθήσεων που μπορούν να προσβάλουν τις αρθρώσεις σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής του ανθρώπου. Τα αίτια για την ανάπτυξη της αρθρίτιδας είναι διάφορα: φθορά των οστών της άρθρωσης, επίμονη φλεγμονή των μαλακών μορίων γύρω από μια άρθρωση, γενετική προδιάθεση, συσσώρευση κρυστάλλων ή λοίμωξη.
Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς στην αρθρίτιδα; Οι άνθρωποι που πάσχουν από αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες που δυσχεραίνουν τη ζωή τους, αν και πολλές από αυτές μπορούν να ξεπεραστούν. Υπάρχουν ορισμένοι βασικοί παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην καθημερινότητά μας. Πρώτον, ο πόνος και η φλεγμονή περιορίζουν άμεσα αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Δεύτερον, οι προοδευτικές βλάβες στις αρθρώσεις καθιστούν τους μυς αδύναμους και μας κάνουν λιγότερο δραστήριους. Τρίτον, ο χρόνιος πόνος εξαντλεί και περιορίζει την ικανότητα άσκησης. Τέλος, η θεραπεία ίσως έχει επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής μας.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αρθρίτιδας; Η αρθρίτιδα έχει δύο χαρακτηριστικά γνωρίσματα – τον πόνο στις αρθρώσεις και τη φλεγμονή. Χαρακτηριστικό σημάδι της αρθρίτιδας είναι η φλεγμονή της άρθρωσης, που καταλήγει σε ευαισθησία και διόγκωση. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αρθρίτιδα παραπονιούνται συνήθως και για δυσκαμψία των αρθρώσεων. Τα συμπτώματα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της αρθρίτιδας.
Ο πόνος της αρθρίτιδας είναι ίδιος σε όλους; Όχι, η αίσθηση του πόνου στην αρθρίτιδα είναι υποκειμενική. Οι πάσχοντες νιώθουν τον πόνο με διαφορετικό τρόπο. Ο πόνος μπορεί να είναι χρόνιος,
που σημαίνει πως είναι αισθητός τον περισσότερο καιρό και διαρκεί για μεγάλες περιόδους. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από μακροχρόνιο πόνο επιβαρύνονται και με άλλες επιπτώσεις, όπως η κατάθλιψη.
Πώς θα επηρεάσει η αρθρίτιδα τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου; Ένα σύνθετο ζήτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο η αρθρίτιδα μπορεί να αλλάξει την εμφάνισή μας και το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας. Μακροπρόθεσμα, η αρθρίτιδα επηρεάζει τόσο την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας όσο και την πραγματική μας εμφάνιση. Οι αλλαγές αυτές περισσότερο επηρεάζουν την ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου παρά προκαλούν κάποια εμφανή αναπηρία.
Η φύση του πόνου βοηθά στη διάγνωση του τύπου της αρθρίτιδας; Συνήθως όχι. Οι φλεγμονώδεις αρθρώσεις προκαλούν πόνο και όταν βρίσκονται σε ακινησία και όταν κινούνται. Ο πόνος της αρθρίτιδας σχετίζεται κανονικά με την ευαισθησία των αρθρώσεων: όταν πιέζουμε μια
άρθρωση, πονάει. Όσο πιο ενεργή είναι η αρθρίτιδα, τόσο πιο ευαίσθητες θα είναι οι αρθρώσεις.
Γιατί η αρθρίτιδα μας κάνει να αισθανόμαστε τόσο κουρασμένοι; Χαρακτηριστικό γνώρισμα της αρθρίτιδας είναι η αίσθηση μεγάλης κόπωσης. Σχετίζεται στενά με τον πόνο και την έλλειψη καλής διάθεσης ή ακόμη και με την κατάθλιψη, που είναι σύνηθες φαινόμενο στην αρθρίτιδα. Η κόπωση οφείλεται στο λιγοστό ύπνο, τους αδύναμους μυς και τη
συνολική επίδραση της πάθησης στο σώμα και το μυαλό.
Τι είναι η φλεγμονή; Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει κάποια λοίμωξη, η πρώτη αντίδραση είναι η φλεγμονή. Τα σιτευτικά κύτταρα απελευθερώνουν ισταμίνη, αυξάνοντας τη ροή του αίματος και προκαλώντας ερυθρότητα και αίσθηση θερμότητας. Τα αιμοφόρα αγγεία πάνω από την άρθρωση διαστέλλονται, ενώ αυτά που βρίσκονται από κάτω συστέλλονται και η άρθρωση διογκώνεται. Λευκά αιμοσφαίρια συσσωρεύονται στην περιοχή και απελευθερώνουν ποικιλία ενεργών ουσιών. Ο συνδυασμός της διόγκωσης του ιστού και των ουσιών που απελευθερώνουν τα λευκοκύτταρα διεγείρει τις νευρικές απολήξεις και προκαλεί πόνο.
Ποιες αρθρώσεις προσβάλλονται; Οι περισσότερες μορφές αρθρίτιδας προσβάλλουν τις μικρές αρθρώσεις στα χέρια και τα πόδια και τις μεγάλες αρθρώσεις στα γόνατα και τα ισχία. Όταν οι αρθρώσεις πονούν, έχουν διογκωθεί και είναι δύσκαμπτες, δεν λειτουργούν σωστά. Μια φλεγμονή που επιμένει μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην άρθρωση. Τελικά, η βλάβη γίνεται μη αναστρέψιμη και οι αρθρώσεις αλλάζουν μορφή. Τα πρώιμα στάδια αυτής της κατάστασης διαφέρουν, αλλά το τελικό αποτέλεσμα της βλάβης είναι η οστεοαρθρίτιδα και η απώλεια της λειτουργίας της άρθρωσης.
Προσβάλλονται μόνο οι αρθρώσεις; Οι βλάβες στον χόνδρο και το οστό συνοδεύονται από βλάβες στους τένοντες και τα μαλακά μόρια που περιβάλλουν τις αρθρώσεις. Αυτό μπορεί να μην είναι ορατό στην αρχή, αλλά αργότερα μπορεί να προκαλέσει συνήθεις ανωμαλίες. Πολλές μορφές αρθρίτιδας σχετίζονται με μεταβολές στο δέρμα ή σε εσωτερικά όργανα, επειδή προσβάλλουν όλα τα συστήματα του σώματος. Ορισμένες φορές, επηρεάζονται ακόμη και τα μάτια. Ωστόσο, η οστεοαρθρίτιδα δεν προσβάλλει εσωτερικά όργανα.
Ποιος έχει τις περισσότερες πιθανότητες να προσβληθεί από αρθρίτιδα; Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει αρθρίτιδα. Η πάθηση εμφανίζεται σε άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, μερικές φορές ακόμη και σε παιδιά. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα γιατί ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν αρθρίτιδα. Περίπου το 60% των ατόμων άνω των 85 ετών πάσχει από αρθρίτιδα. Αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει μόνο τους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα που εκδηλώνεται κατά το γήρας, αλλά και τους πάσχοντες από αρθρίτιδα που εκδηλώνεται σε νεότερες ηλικίες και έχει σωρρευτικές και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Πόνος, φλεγμονή, διόγκωση και δυσκαμψία είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που αναζητούν οι γιατροί όταν προσπαθούν να αναγνωρίσουν την αρθρίτιδα. Ορισμένες φορές, τα συμπτώματα αυτά συνοδεύονται από άλλα γνωρίσματα, όπως απώλεια της λειτουργικότητας και αίσθημα αφόρητης κόπωσης ή γενικά συμπτώματα που επηρεάζουν συνολικά το σώμα.
ΣΥΜΠΤΩΜΑ,,,,,,,,,,,,,,,,,,ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ
Πόνος
Ο πόνος σε μια άρθρωση μπορεί να είναι ήπιος, μέτριος ή σοβαρός
και είναι συνήθως χρόνιος (μεγάλης διάρκειας). Ο πόνος της
άρθρωσης είναι σύμπτωμα όλων των τύπων αρθρίτιδας.
Φλεγμονή
Η φλεγμονή είναι σύμπτωμα διαφόρων τύπων φλεγμονώδους
αρθρίτιδας, καθώς και πολλών περιπτώσεων οστεοαρθρίτιδας.
Διόγκωση
Είτε ο υμένας που καλύπτει το εσωτερικό της άρθρωσης διογκώνεται,
είτε η άρθρωση γεμίζει με υγρό. Η διόγκωση συνήθως υποδεικνύει
φλεγμονώδη αρθρίτιδα.
Ακαμψία
Η πρωινή δυσκαμψία που διαρκεί περισσότερο από μία ώρα
υποδεικνύει κάποια μορφή αρθρίτιδας. Η δυσκαμψία έπειτα από
άσκηση ή αδράνεια υποδεικνύει συνήθως οστεοαρθρίτιδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα άτομα με ινομυαλγία έχουν φλεγμονή του εγκεφάλου

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ  (25-9-2018)  Karolinska Institutet  Οι αιτίες της δυσκολίας στη θεραπεία του συνδρόμου πόνου ινομυαλγία είναι σε μεγάλο βαθ...