Κουράζεστε εύκολα?



Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι μπορεί να μην φταίνε οι 8 ώρες δουλειάς μόνο. Δείτε τι κρύβει και πως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε. Τι μπορεί να σημαίνει Μην αγνοείτε την κούραση. Μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι για σοβαρές ασθένειες.

*Κουράζεστε εύκολα, νιώθετε υπνηλία ή οι απλές εργασίες που κάνατε εύκολα τώρα απαιτούν ιδιαίτερη προσπάθεια; Ενδέχεται να πάσχετε από αναιμία.
* Νιώθετε κουρασμένοι όλη την διάρκεια της ημέρας, που σας καθιστά ανίκανους για το παραμικρό και το συναίσθημα παραίτησης, που σας κατακλύζει δεν φεύγει ακόμη και μετά από ξεκούραση; Παρουσιάζετε συμπτώματα κατάθλιψης.
* Το αίσθημα της εξουθένωσης και της μειωμένης αντοχής δεν βελτιώνεται με την ξεκούραση και τα συμπτώματα επιδεινώνονται και διαρκούν αρκετές ημέρες ύστερα από σωματική ή πνευματική πίεση; Είναι πιθανόν να πάσχετε από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
* Κουράζεστε εύκολα και έχετε διαρκώς δύσπνοια, ειδικά προς το τέλος της μέρας; Ίσως να αντιμετωπίζετε προβλήματα νεφροπάθειας.
* Νιώθετε αδυναμία στους μυς, η οποία είναι ιδιαίτερα έντονη όταν ασκήστε, αδυναμία συγκέντρωσης ή αϋπνία; Είναι προειδοποιητικά σημάδια για τον υπερθυρεοειδισμό.
* Έχετε μια γενικότερη αίσθηση εξάντλησης, συχνή ούρηση, υπερβολική δίψα και πείνα; Ίσως πάσχετε από διαβήτη
* Αισθάνεστε καταβεβλημένες, αδύναμες και κουρασμένες; Οι μυς σας πονούν, ειδικά όταν ο καιρός είναι κρύος; Μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποθυρεοειδισμού.
* Είστε υπερβολικά κουρασμένες κατά την διάρκεια της μέρας και πετάγεστε ξαφνικά από τον ύπνο ή νιώθετε υπνηλία; Αποτελούν σημάδια άπνοιας ύπνου.
* Εμφανίζετε ξαφνικά συμπτώματα όπως λήθαργος, αδυναμία, και υπνηλία; Πρόκειται για λοιμώδη μονοπυρήνωση.
* Όταν ξυπνάτε, νιώθετε πως δεν έχετε κοιμηθεί καθόλου; Το σώμα σας είναι δύσκαμπτο και έχετε ελάχιστη ενέργεια ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα; Ίσως πάσχετε από ινομυαλγία.
* Οι συνηθισμένες δραστηριότητες, όπως το πλύσιμο των ρούχων, απαιτούν τόσο μεγάλη σωματική προσπάθεια ώστε να σας εξουθενώνουν; Η κούραση εμφανίζεται από το πρωί, ακόμη κι αν έχετε κοιμηθεί καλά και επιδεινώνεται κατά την διάρκεια της ημέρας; Ενδέχεται να παρουσιάζετε σκλήρυνση κατά πλάκας. *
Νιώθετε ένα αίσθημα κακουχίας, μια συνολική κούραση που κάνει και τις πιο απλές εργασίες εξουθενωτικές; Πονάτε και δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε και ο περισσότερος ύπνος δεν έχει αποτέλεσμα; Ίσως να έχετε τον ιό της ηπατίτιδας C.

10 γρήγοροι τρόποι για να τονωθείτε στο λεπτό:
5 δευτερόλεπτα: Για να μειώσετε το άγχος. Τρίψτε τους λοβούς των αυτιών σας. Αυτό το κόλπο απαλύνει τον πονοκέφαλο και απομακρύνει τις κακές σκέψεις.
5 δευτερόλεπτα: Για να τονωθείτε. Πιείτε ένα ποτήρι νερό. Η αφυδάτωση συνήθως σας εξασθενεί. Πίνετε ένα ποτήρι νερό ακόμη και πριν νιώσετε δίψα.
30 δευτερόλεπτα: Για καλή διάθεση. Γελάστε δυνατά. Το χιούμορ βελτιώνει τη διάθεσή σας και μπορεί να σας βοηθήσει να ασχοληθείτε με περισσότερες ενεργητικές δραστηριότητες.1 λεπτό: Για ευεξία. Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Οι βαθιές αναπνοές από την κοιλιακή χώρα θα ηρεμήσουν τους χτύπους της καρδιάς σας και θα «στείλουν» οξυγόνο σε όλο το σώμα.
3 λεπτά: Για να ξυπνήσετε. Κάντε ένα ντους με εναλλαγή ζεστού και κρύου νερού. Το κρύο νερό θα σας ξυπνήσει. Όταν μάλιστα το εναλλάσσετε από κρύο σε ζεστό, η αυξομείωση της θερμοκρασίας θα σας τονώσει, χαρίζοντας σας ενέργεια όλη μέρα.
5 λεπτά: Για να αποκτήσετε ενέργεια. Απολαύστε τον ήλιο. Το φως διεγείρει τους νευρομεταβιβαστές του εγκεφάλου, όπως τη σεροτονίνη και την ντοπαμίνη, οι οποίες αυξάνουν την ενεργητικότητα.
5 λεπτά: Για να ασκήσετε τον νου. Αλλάξτε δρόμο. Ακόμη και κάτι τόσο απλό όπως η οδήγηση και το περπάτημα από έναν διαφορετικό δρόμο, μπορεί να διεγείρει τον εγκέφαλό σας, και να σας αυξήσει την ενέργεια.
20 λεπτά: Για να μειώσετε το στρες. Κοιμηθείτε, για πολύ λίγο. Θα σας αναζωογονήσει! Αλλά μην κοιμηθείτε πολύ, γιατί έπειτα θα νιώσετε χειρότερα.
20 λεπτά: Για να ηρεμήσετε. Περάστε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας. Οι ειδικοί αποκαλούν τους ενοχλητικούς ανθρώπους «ενεργειακά βαμπίρ», που κλέβουν την ενέργεια σας. Κάντε λίγη παρέα με τον εαυτό σας, αφήνοντας για λίγο τις... «κακές παρέες».
45 λεπτά: Για να ενεργοποιηθείτε. Ξεκινήστε μια νέα δραστηριότητα. Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή ένα πνευματικό παιχνίδι όπως το σκάκι, είναι δύο καλοί τρόποι να μειώσετε την πνευματική κούραση.

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης
Έχει διάφορα συμπτώματα και είναι δύσκολη στη διάγνωση. Παρουσιάζεται πιο συχνά στις γυναίκες κάτω των 45 αν και σε όλους μπορεί να παρουσιαστεί. Η πάθηση αυτή παρουσιάζεται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια.
Κανείς δεν γνωρίζει τι προκαλεί το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, αλλά οι έρευνες έχουν δείξει ότι κάποιοι παθόντες παρουσιάζουν διαταραχές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Μια αναπόδεικτη θεωρία είναι ότι πρόκειται για κάποιον ιό που προσβάλει τον οργανισμό όταν το άτομο είναι ήδη κουρασμένο ή αγχωμένο. Κάποιες άλλες θεωρίες περιλαμβάνουν αντιβιοτικά και σωματικές αλλαγές από έκθεση σε μικροβιοκτόνα ή σε άλλα βλαβερά χημικά, ή κάποια τροφική αλλεργία.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την ασθένεια αυτή γι' αυτό ο γιατρός μπορεί να προτείνει διάφορες μεθόδους για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως ξεκούραση όποτε χρειάζεται, γυμναστική και υγιεινή διατροφή. Τα απλά παυσίπονα (χωρίς ιατρική συνταγή) μπορεί να βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα για την αντιμετώπιση του πόνου και του πυρετού. Κάποιοι γιατροί γράφουν και αντικαταθλιπτικά γιατί, αν και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης έχει ψυχολογική βάση, οι παθόντες μπορεί να παρουσιάζουν κατάθλιψη.

Εναλλακτικές θεραπείες
Αρωματοθεραπεία

Δοκιμάστε αιθέριο έλαιο λεβάντας για τον περιορισμό της κόπωσης, της αδυναμίας και του πόνου. Βάλτε μερικές σταγόνες σε ένα μαντίλι και εισπνεύσατε. Μπορείτε επίσης να βάλετε 6-8 σταγόνες σε ένα ζεστό μπάνιο.

Διατροφή
Υιοθετήστε μια διατροφή με βάση τα λαχανικά και ελάχιστα ή καθόλου κορεσμένα λίπη. Τρώτε πολλές τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο και βασικά λιπαρά οξέα, όπως εκείνα που υπάρχουν στους ξηρούς καρπούς και τα σιτηρά. Περιορίστε την ζάχαρη και το μέλι, καθώς και τα υποκατάστατα της ζάχαρης. Η ζάχαρη εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά τη συσσώρευση βακτηριδίων στον οργανισμό, γι' αυτό πολλοί ασθενείς με Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης έχουν προδιάθεση στις μυκητιάσεις.

Ηχοθεραπεία
Η χαλαρωτική μουσική για 20 έως 30 λεπτά κάθε μέρα μπορεί να μειώσει το στρες και να βοηθήσει τον οργανισμό σας να αντισταθεί στην χρόνια κόπωση. Χαλαρώστε και συγκεντρωθείτε στην μουσική αφήνοντας το σώμα σας να απορροφήσει την ηχητική ενέργεια. Όσο παίζει η μουσική αφήστε την αναπνοή σας να επιβραδυνθεί και να σταθεροποιηθεί.

Ομοιοπαθητική
Οι θεραπείες ποικίλουν ανάλογα με τον παθόντα, γι' αυτό θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε ομοιοπαθητικό. Μπορείτε να δοκιμάσετε το Kali phosphoricum, που βοηθάει αρκετά. Πάρτε δόση 30c δύο φορές ημερησίως για 2 εβδομάδες. Αν τα συμπτώματα μειωθούν, επαναλάβετε την δοσολογία.

Πίεση σημείων βελονισμού
Για τον περιορισμό της κατάθλιψης και της κόπωσης και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, δοκιμάστε ένα από τα ακόλουθα σημεία βελονισμού.
* Με τις άκρες των μεσαίων δακτύλων σας, πιέστε απαλά στο πίσω μέρος του λαιμού τις κοιλότητες στη βάση του κρανίου, περίπου 5εκ. από το νωτιαίο μυελό.
* Με την άκρη του δεξιού μεσαίου σας δακτύλου, πιέστε περίπου 5εκ. από την βάση του λαιμού στον αριστερό σας ώμο. Επαναλάβετε και στην άλλη πλευρά. Αν είστε έγκυος, πιέστε ελαφρά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε θεραπεία ζητήστε την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας! Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε πολύ εξαντλημένοι χωρίς εμφανή αιτία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρτυρίες ανθρώπων

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ