Τα οφέλη της υδροθεραπείας / λουτροθεραπείας

Ενδείξεις,αντενδείξεις & τρόποι χρήσης των θερμομεταλλικών πόρων για διάφορες παθήσεις κατά σύστημα

(1) Καλυπτήριο σύστημα
(2) Καρδιαγγειακό σύστημα
(3) Γαστρεντερικό σύστημα
(4) Ρευματικά και αυτοάνοσα νοσήματα
(5) ΩΡΛ παθήσεις
Η λουτροθεραπεία με φυσικούς πόρους, που περιέχουν θείο ή θειϊκές ενώσεις θεωρείται ότι έχει θετική επίδραση στο καλυπτήριο σύστημα.

Η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί σε ποικίλες χρόνιες δερματοπάθειες αλλά οι περισσότερες αξιόλογες μελέτες αναφέρονται στη χρήση των φυσικών πόρων ως συμπληρωματική θεραπεία στην ψωρίαση, τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, την ατοπική δερματίτιδα και την ακμή. Η σύγχρονη εφαρμογή ηλιοθεραπεία ή η ταυτόχρονη έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία με τεχνικά μέσα υπό την μορφή φωτόλουτρων, αυξάνει την αποτελεσματικότητα αυτών των φυσικών πόρων στις προαναφερόμενες παθήσεις.
Η θερμοκρασία του φυσικού πόρου δεν φαίνεται να παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην αποτελεσματικότητά τους επί των αναφερθέντων δερματολογικών παθήσεων. Η συνολική διάρκεια της λουτροθεραπείας καθορίζεται από τον δερματολόγο ή τον κλινικό θεράποντα γιατρό και εκτιμάται ότι πρέπει να κυμαίνεται ανάλογα με την πάθηση και την βαρύτητά της από 2 ως 4 εβδομάδες και η διάρκεια της κάθε λουτροθεραπείας από 15 min ως 30 min.

Η εφαρμογή ιλυοθεραπείας με θειούχους πηλούς (λασπόλουτρα) έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα. Δεν αναφέρονται αντενδείξεις από τη χρήση αυτών καθ'; εαυτών των θειούχων φυσικών πόρων για λουτροθεραπεία. Πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας, μόνο σε ότι αφορά τη θερμοκρασία του φυσικού πόρου. Η χρήση νερού υψηλής θερμοκρασίας προκαλεί υπόταση που μπορεί να καταλήξει σε συγκοπική κρίση λόγω της αναπτυσσόμενης περιφερικής αγγειοδιαστολής.
Καρδιαγγειακό σύστημα - Η σκληρότητα του νερού εξαρτάται κυρίως από τη συγκέντρωση δυο κατιόντων, του ασβεστίου (Ca) και του μαγνησίου (Mg). Από την ανασκόπηση των υπαρχόντων μελετών φαίνεται ότι τα πιθανά ευεργετικά αποτελέσματα του σκληρού νερού σχετίζονται κυρίως με την περιεχόμενη σε αυτό ποσότητα μαγνησίου. Πράγματι, η λήψη νερού πλούσιου σε μαγνήσιο ιδιαίτερα από πληθυσμούς με διατροφή χαμηλή σε μαγνήσιο, έχει βρεθεί ότι προασπίζει έναντι της εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, επειδή αναστέλλει την εξέλιξη τη αθηρωματικής πλάκας, ενώ ταυτόχρονα μειώνει του δείκτες φλεγμονής, όπως η CRP.

Γαστρεντερικό σύστημα -
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ένας μήνας ποσιθεραπείας με μεταλλικό νερό πλούσιο σε διτανθρακικά, ασβέστιο και μαγνήσιο έχει θετική επίδραση στη συμπτωματολογία της λειτουργικής δυσπεψίας, ιδιαίτερα εκείνης με προεξάρχουσα τη διαταραχή αντρο - δωδεκαδακτυλικής κινητικότητας και καθυστέρησης της γαστρικής κένωσης. Το μεταλλικό νερό με τα παραπάνω χαρακτηριστικά βελτιώνει τη μεταγευματική δυσφορία, το αίσθημα διάτασης και το μετεωρισμό τόσο σε χρονική διάρκεια, όσο και σε ένταση των συμπτωμάτων. Το γεγονός ερμηνεύεται, από βελτίωση του ρυθμού της γαστρικής κένωσης, που συνεπάγεται βελτίωση των δυσπεπτικών ενοχλημάτων μεταγευματικά.

Ρευματικά και αυτοάνοσα νοσήματα -
Τα σημαντικότερα αυτοάνοσα/ρευματικά νοσήματα στα οποία έχει μελετηθεί η επίδραση της υδροθεραπείας/λουτροθεραπείας είναι η οστεοαρθρίτιδα γόνατος και ισχίου, η
ινομυαλγία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν την ευεργετική επίδραση της υδροθεραπείας ή λουτροθεραπείας στον πόνο και τη λειτουργικότητα σε ασθενείς με σύνδρομο ινομυαλγίας [1]. Υπάρχουν επίσης πολύ καλά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του ισχίου ή της κατά γόνυ άρθρωσης η υδροθεραπεία στους 32 ως 36ο βελτιώνει τον πόνο και τη λειτουργικότητα, χωρίς όμως να είναι βέβαιο αφενός με ποιον τρόπο και αφετέρου αν αναστέλλεται η εξέλιξη της νόσου [2].

Τα αντίστοιχα στοιχεία για τη χρήση ιαματικών νερών (θειούχων ή Νεκράς Θάλασσας) σε θερμοκρασία 31 ως 34ο σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ή με ρευματοειδή αρθρίτιδα δεν είναι τόσο ισχυρά [3, 4]. Στοιχεία από τυχαιοποιημένες μελέτες υποστηρίζουν επίσης ευνοϊκή επίδραση της λουτροθεραπείας (στους 37ο ή σε πηγές με ραδόνιο) για ασθενείς που πάσχουν από αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα [5, 6].

ΩΡΛ παθήσεις -
Η χρήση των θερμομεταλλικών νερών θεωρείται ότι έχει θετική επίδραση σε περιορισμένο αριθμό παθήσεων της περιοχής κεφαλής και τραχήλου, κυρίως σε οξείες και χρόνιες φλεγμονές του ανώτερο αναπνευστικού συστήματος. Το υψηλότερο επίπεδο βιβλιογραφικής τεκμηρίωσης αφορά σε μελέτες για τη χρήση των θερμομεταλλικών νερών και των παραγώγων τους στις φλεγμονώδεις παθήσεις της μύτης.

Πηγή: Auth.gr - Αρχικός Τίτλος Μελέτης: Τα θειούχα ιαματικά λουτρά έχουν ευεργετική επίδραση στο καλυπτήριο σύστημα
Φωτογραφίες: Όλες οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό μου αρχείο από τις ιαματικές πηγές Λουτρών Λουτρακίου ή Λουτρών Πόζαρ (Αριδαία) που αναβλύζουν σε υψόμετρο 360 -390 μ. στην Πέλλα.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ Leda, αν και έχω δρόμο ακόμα για να γίνει το blog μου τόσο ενμημερωμένο κι εύχρηστο όσο το δικό σου!!! Μου αρέσει πολύ το γεγονός ότι αφιερώνεις πολύ χρόνο και αναρτείς και εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης...
Ο χρήστης Leda είπε…
σ'ευχαριστω πολυ, αν και μου ειναι απιστευτα δυσκολο γιατι ποναω ιδιαιτερα πολυ στα χερια κ στα μπρατσα. μπορει να κανω καποια διακοπη για λιγες μερες.
θα το διαβασω κ το δικο σου αναλυτικα... αν και χθες δε με εβαζε μεσα, σημερα λειτουργει βλεπω.

ισως να βοηθησουμε η μια την αλλη, μακαρι!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτό ξαναπέστο! Νομίζω είναι σημαντική η βοήθεια, ούτως ή άλλως, νομίζω αυτός είναι και ο στόχος των blog... Ελπίζω να είσαι καλά σύντομα!!! Ξέρω πώς είναι οι περίοδοι κρίσης. Φιλιά
Ο χρήστης Leda είπε…
Κι οι δυο μας να ειμαστε καλα.. οσο πιο καλα γινεται δηλαδη.
φιλια
Ο χρήστης Evi είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ Leda για το σχόλιο σου σου στο blog μου. Θα χαρώ να τα πούμε και μέσω email ή κι από κοντά. Το site σου είναι τόσο χρήσιμο για μένα όπως είμαι σίγουρη και για πολλούς που πάσχουν από κάθε είδους ρευματοπάθειες. Αυτό το καλοκαίρι ήταν πολύ δύσκολο για μένα και χρειάστηκε να περάσω πολλές μέρες στο σπίτι λόγων των διαρκών πόνων.

Αν μου στείλεισ μήνυμα στο contact me θα έθει στο email μου και μπορούμε έτσι να επικοινωνούμε μέσω email.

Ευμορφία
Ο χρήστης Leda είπε…
Να εισαι καλα Ευη! Σε νιωθω... ειναι δυσκολο. Κι εγω γι'αυτο το λογο το φτιαχνω για δικη μας παρηγορια κι ανακουφιση (στα Ελληνικα). :-) Εγω θα λειψω μια εβδομαδα, αλλα αν μενεις Αθηνα θα τα πουμε κι απο το τηλεφωνο αλλα κι απο κοντα απο 10 Σεπτ. και μετα οποτε θες.
Ο χρήστης Elizabeth είπε…
Thank you so much Leda,

I to have read that hydro therapy was benificial for such conditions, but I forgot all about it. Thank you for reminding me and for the great article. I also have read that magnesium is beneficial to take internally but never thought until now, that it could benefit the body from being concentrated in water like this.

I'm going to look to see if there is a place here in Toronto where I can go. I hope there is.
Ο χρήστης Leda είπε…
Hope so too. I also have to start doing some hydrotherapy even just by entering a jaccuzi or sth.. things are not that progressed here in Greece you see.
you never told me how come you read in Greek?
Magnesium is great indeed! do try it. I have to remind myself to do that too actually.
Take care & we'll talk again
Ο χρήστης karagiannis panagiotis είπε…
καλημερα στην παρεα

μου εχει διαγνωσθει ινομυαλγια εδω και επτα χρονια
εχω δοκιμασει τα πάντα εκτος απο λουτροθεραπεία
σκεφτηκα να παω στην ικαρία που εχει ισως τις καλυτερες πηγες
τι λετε εχει δοκιμασει κανεις ή τζαμπα τα έξοδα ;

ευχαριστώ
Ο χρήστης Leda είπε…
καλημερα Παναγιωτη,ειχα μια φιλη με ινμ που εμενε Ικαρια κ ειπε οτι αξιζε! εγω δεν καταφερα να το δοκιμασω.Αναλογως κ που μενεις φυσικα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρτυρίες ανθρώπων

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ