Αμφίβολη η αποτελεσματικότητα της DHEA στην ινομυαλγία



Το ορμονικό συμπλήρωμα DHEA ή διϋδροεπιανδροστερόνη είναι μια φυσική στεροειδής ορμόνη που παράγεται από τη χοληστερόλη στα επινεφρίδια. Η DHEA έχει παρόμοια χημική δομή με την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα και μετατρέπεται εύκολα σε αυτές τις ορμόνες.

Η DHEA μπορεί να είναι δημοφιλής επιλογή για τους πάσχοντες από ινομυαλγία, αλλά νέα αμερικανική μελέτη υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα του, σύμφωνα με δημοσίευμα του Journal of Rheumatology.

Ερευνητική ομάδα του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης με επικεφαλής τον Δρ Αξελ Φινκχ εξηγεί ότι θεωρητικά το συγκεκριμένο ορμονικό συμπλήρωμα είναι χρήσιμο στην ινομυαλγία διότι η αδύναμη επινεφριδική λειτουργία και τα χαμηλά επίπεδα DHEA εντοπίζονται σε άτομα που πάσχουν από την συγκεκριμένη πάθηση.

Ωστόσο, στη μελέτη που διενεργήθηκε από τη συγκεκριμένη ομάδα ερευνητών σε δείγμα 52 γυναικών, ηλικίας κυρίως 50 και 60 ετών, διαπιστώθηκε ότι το ορμονικό συμπλήρωμα DHEA δεν παρείχε κανένα όφελος.
Πιο αναλυτικά, οι συμμετέχουσες που είχαν διαγνωστεί με ινομυαλγία, λάμβαναν για τρεις μήνες 50 ml DHEA την ημέρα και άλλους τρεις μήνες ανενεργό ψευδοφάρμακο.
Συνολικά, οι ασθενείς δεν ανέφεραν καμιά ξεκάθαρη βελτίωση αναφορικά με τον πόνο, την κόπωση, την κατάθλιψη και το άγχος, και την σωματική και πνευματική λειτουργία, με κανένα εκ των θεραπευτικών σχημάτων.
Μάλιστα, ορισμένες είχαν παρενέργειες όπως ακμή, λιπαρό δέρμα και περίσσεια τριχοφυία.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές είναι πιθανό, οι αυξημένες δόσεις DHEA ή η μεγαλύτερη χρονική διάρκεια της θεραπείας να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά της. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι, 50 ml την ημέρα είναι η πιο κοινή δόση που χρησιμοποιείται στις μελέτες ορμονών. Ωστόσο, η ινομυαλγία είναι μια χρόνια πάθηση και η μακροχρόνια ασφάλεια της DHEA είναι άγνωστη. Επειδή η ορμόνη μπορεί να μετατραπεί σε οιστρογόνο, θεωρητικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

Σχόλια

Ο χρήστης Elizabeth είπε…
Sad, but figures. I find fibromyalgia to be very interesting and mysterious. Frustrating though, not having any treatment.
Ο χρήστης Leda είπε…
very frustrating.. heart-breaking at times, I agree. But keeping a positive attitude definitely helps and eliminates risks of other rheumatological conditions showing up (i.e. autoimmune disorders). So you never told me, do you speak Greek as well as reading?

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρτυρίες ανθρώπων

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ