Γιατι τα απλά παυσίπονα δεν είναι αποτελεσματικά στα άτομα με ΙΝΜ

ScienceDaily, Οκτ. 2007
[Ελεύθερη μετάφραση από εμένα, ίσως οι ιατρικοί όροι να μην έχουν διατυπωθεί σωστά]

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Michigan εξηγεί γιατί οι ασθενείς με ινομυαλγία έχουν μειωμένη ικανότητα ενός τύπου υποδοχέων στον εγκέφαλο στον οποίων στοχεύουν τα οπιοειδή παυσίπονα, όπως η μορφίνη. Στη μελέτη συμμετείχαν 17 γυναίκες με ινομυαλγία και 17 υγιείς γυναίκες. Η μελέτη περιελάμβανε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) ακτίνες των εγκεφάλων των ασθενών με ινομυαλγία και ανθρώπων ίδιας ηλικίας και φύλου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς με ινομυαλγία είχαν μειωμένη ικανότητα των μ-οπιοειδών υποδοχέων (MOR) στο τμήμα του εγκεφάλου που επεξεργάζεται και περιορίζει τα σήματα πόνου - ειδικά, τον επικλινή πυρήνα, η πρόσθια cingulate και τα αμύγδαλα. "Η μειωμένη ικανότητα του υποδοχέα συσχετίστηκε με μεγαλύτερο πόνο σε άτομα με ΙΝΜ," λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Richard E. Harris, Ph.D., ερευνητής στο τμήμα της στο Τμήμα Ρευματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Michigan".

Τα ευρήματα - που εμφανίζονται στο περιοδικό Journal of Neuroscience - θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί τα οπιοειδή θεωρούνται αναποτελεσματικά σε άτομα με ΙΝΜ," σημειώνει.
«Η διαπίστωση είναι σημαντική, διότι ήταν δύσκολο να καθοριστούν τα αίτια του πόνου σε ασθενείς με ινομυαλγία, σε σημείο που η αποδοχή του όρου από τους γιατρούς ήταν αργή."
Τα οπιοειδή κολλάνε στους υποδοχείς στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Ως οπιοειδή αναφέρονται τα εξής: μορφίνη, κωδεΐνη, προποξιφένη που εμπεριέχεται σε φάρμακα, όπως το Darvocet, hydrocodone στο Vicodin και η οξυκωδόνη στο Oxycontin.
Στα άτομα με ΙΝΜ όμως, κατά τον Richard E. Harris, οι μ-οπιοειδείς υποδοχείς (MOR) δεν προσκολούνται τόσο καλά στο τμήμα του εγκεφάλού τους, σε σύγκριση με άτομα που δεν πάσχουν απο ΙΝΜ και ως εκ τούτου, τα οπιοειδή δεν ανακουφίζουν το ίδιο αποτελεσματικά τα άτομα που ασθενούν. Η μειωμένη διαθεσιμότητα των υποδοχέων θα μπορούσαν να προκύψουν από την μείωση του αριθμού των οπιοειδών υποδοχέων, υποβοηθούμενη του ενδογενούς όπιου (π.χ. ενδορφίνες, που παράγονται φυσιολογικά από τον οργανισμό), ή και τα δύο, λέει ο Harris.


Fibromyalgia patients had reduced mu-opioid receptor (MOR) availability within regions of the brain that normally process and dampen pain signals – specifically, the nucleus accumbens, the anterior cingulate and the amygdala.
(Credit: Image courtesy of University of Michigan Health System)



Jon-Kar Zubieta, M.D., Ph.D., the Phil F. Jenkins Research Professor of Depression in the U-M Department of Psychiatry, Depression Center and Department of Radiology.
Τhe Journal of Neuroscience, Sept. 12, 2007, 27(37):10000--10006

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρτυρίες ανθρώπων

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ