Ο χρόνιος πόνος πλήττει περισσότερο τις γυναίκες

Σε μελέτες ενηλίκων, οι αναλογίες γυναικών/αντρών για πόνους στον αυχένα, στους ώμους, στα γόνατα και στην μέση είναι κατά μέσο όρο 5:1, για στοματοπροσωπικές επώδυνες παθήσεις 2:1, για ημικρανίες 5:1 και για ινομυαλγία 4:1. Επιπλέον, οι γυναίκες υποφέρουν πιο συχνά απ’ ότι οι άντρες από περισσότερους από έναν πόνο ταυτόχρονα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει υψηλότερα επίπεδα ‘ανικανότητας’ ή ψυχολογικής πίεσης απ’ ότι μια μεμονωμένη επώδυνη πάθηση, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση νέων επώδυνων παθήσεων.

Είναι γεγονός πως η θηλυκή αναπαραγωγική ορμόνη, το οιστρογόνο, επηρεάζει σημαντικά ορισμένες επώδυνες παθήσεις (π.χ. ημικρανίες, δυσλειτουργία κροταφογναθικής διάρθρωσης) ενώ, σε άλλες, η εμπλοκή της ορμόνης δεν είναι απολύτως γνωστή. Εντούτοις, τα ποσοστά των κοινών επώδυνων παθήσεων αυξάνουν στις γυναίκες κατά την εφηβεία, ενώ παραμένουν σταθερά ή παρουσιάζουν μικρή αύξηση στους έφηβους άντρες. Παράλληλα, για λόγους που δεν είναι απόλυτα κατανοητοί, οι γυναίκες φαίνεται ότι βιώνουν τον πόνο διαφορετικά απ’ ότι οι άντρες. Πιστεύεται ότι αυτή η διαφορά οφείλεται σε βιολογικούς λόγους όπως γενετικοί, ορμονικοί, φαρμακολογικοί παράγοντες κλπ. Μεταξύ των επώδυνων παθήσεων που εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες, συγκαταλέγονται οι εξής:

  • Ινομυαλγία (FM)
  • Χρόνιο Πυελικό Άλγος (CPP)
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
  • Δυσλειτουργία της κροταφογναθικής διάρθρωσης (TMJ)
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα (RA)
  • Οστεοαρθρίτις (OA)
  • Ημικρανίες
Οι γυναίκες αναζητούν ιατρική βοήθεια πιο συχνά απ’ ότι οι άντρες και κατά συνέπεια ο αριθμός των γυναικών που επισκέπτονται ιατρικές υπηρεσίες είναι υψηλότερος. Ωστόσο, η ελλιπής πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες, κυρίως σε φτωχές περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου, λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για γυναίκες που αναζητούν ανακούφιση στις επώδυνες παθήσεις τους. Άλλωστε, οι πολιτιστικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο αναζήτησης και αντιμετώπισης του πόνου από τις γυναίκες.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία διεξαγωγής της 7ης Επιστημονικής Συνάντησής στις 2-3 Νοεμβρίου στην Αθήνα της Ελληνικής Εταιρίας Αλγολογίας με θέμα ‘2007-2008: Έτος αφιερωμένο στον πόνο της γυναίκας’. Ομιλητές ήταν ο Εμμανουήλ Αναστασίου, Αναισθησιολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας και Διευθυντής του Αναισθησιολογικού Τμήματος & Ιατρείου Πόνου του Γεν. Νοσοκομείου ‘Θριάσιο Ελευσίνας’, η Βασιλική Χειμωνίτση-Κυπρίου, Αναισθησιολόγος & Εκπρόσωπος της Ελλάδος στην EFIC και ο Αντώνης Λουίζος, Αναπληρωτής Διευθυντής του Αναισθησιολογικού Τμήματος Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Από τους ομιλητές τονίσθηκε ιδιαίτερα η αναγκαιότητα δράσης σε επίπεδο εκπαίδευσης του κοινού, των παρόχων υγειονομικών υπηρεσιών και των κυβερνητικών παραγόντων-φορέων αναφορικά με τη διάγνωση και την κατάλληλη αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στις γυναίκες. Ειδικότερα, απαραίτητη κρίνεται η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επώδυνες παθήσεις που εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες καθώς και η αναγνώριση των σημαδιών και συμπτωμάτων τους. Επίσης, η εντατικοποίηση της έρευνας για τον πόνο της γυναίκας και η ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων αντιμετώπισής του καθίστανται ιδιαίτερα σημαντικές.
Ο πόνος, όπως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, είναι ένα σύνθετο φαινόμενο και ο τρόπος με τον οποίο βιώνεται επηρεάζεται από τους εξής παράγοντες:
-Τους φυσικούς παράγοντες, οι οποίοι περιλαμβάνουν το φύλο, το μέγεθος του σώματος, το πάχος της επιδερμίδας και την αιτία διέγερσης του πόνου
-Τους ψυχολογικούς παράγοντες, όπως το στρες και την κατάθλιψη, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ερμηνεία του πόνου
-Τους πολιτιστικούς και κοινωνικούς κανόνες οι οποίοι επηρεάζουν τον τρόπο ερμηνείας και έκφρασης του πόνου.

Η Διεθνής Ένωσης για την Μελέτη του Πόνου (IASP, Seattle, Η.Π.Α.) είναι το μεγαλύτερο επαγγελματικό φόρουμ σχετικά με την επιστήμη, την πρακτική και την εκπαίδευση στον τομέα του πόνου. Η IASP χρηματοδοτεί ερευνητικά συμπόσια σε ειδικά θέματα για τον πόνο και προσφέρει υποτροφίες, βραβεία και fellowships (προγράμματα μετεκπαίδευσης) με σκοπό να στηρίξει τη διεθνή έρευνα για τον πόνο. Μέσω του έργου της που αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες, η IASP προσφέρει υποτροφίες προκειμένου να συμβάλει στη βελτίωση της εκπαίδευσης των ιατρών σε αναπτυσσόμενες χώρες. Κάθε χρόνο, η IASP ανακηρύσσει μια Παγκόσμια Ημέρα κι ένα Παγκόσμιο Έτος κατά του Πόνου προκειμένου να αυξήσει την ευαισθητοποίηση διαφόρων πτυχών του πόνου.


Σχόλια

Ο χρήστης beawarefms είπε…
Πολυ ενδιαφερον!Θα περιμενω με αγωνια τα ευρηματα και αποτελεσματα αυτης της συναντησης...Ελπιζω να υπαρχει καποια προοδος...!
Ο χρήστης Leda είπε…
πραγματι, μακαρι να εχουμε κατι που θα μας βοηθησει!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρτυρίες ανθρώπων

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ