Ο ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου έδειξαν ότι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιο πόνο δείχνουν συνεχή δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που θα έπρεπε να βρίσκονται σε χαλάρωση, ανακοίνωσαν αμερικανοί ερευνητές. Το εύρημα θα μπορέσει ενδεχομένως να εξηγήσει το γιατί οι ασθενείς με χρόνιο πόνο έχουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους και άλλων διαταραχών.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο χρόνιος πόνος μοιάζει να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επεξεργάζονται πληροφορίες που δεν σχετίζονται με τον πόνο. Όπως γράφουν στο περιοδικό ‘Journal of Neuroscience’ φαίνεται πως η ύπαρξη χρόνιου πόνου για μεγάλο διάστημα επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου όταν ανταποκρίνεται σε εργασίες που απαιτούν ελάχιστη προσοχή και είναι τελείως άσχετες με τον πόνο.

Ο ερευνητής Dante Chialvo του Πανεπιστημίου Northwestern University στο Σικάγο, δήλωσε ότι άνθρωποι με χρόνιο πόνο, δηλαδή αυτοί που πονούν για περισσότερο από έξη μήνες μετά από κάποιον τραυματισμό, έχουν πολλά άλλα θέματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής όσο και ο πόνος. Δεν είναι γνωστό από πού προέρχονται.
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι σε υγιείς ανθρώπους ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου αναλαμβάνουν μετά από στάδιο χαλάρωσης. Είναι μια διαδικασία που φροντίζει τον εγκέφαλο όταν αυτός χαλαρώνει. Όταν κάποιος επιτελεί μια εργασία, το κύκλωμα αυτό ησυχάζει αλλά όχι στους ανθρώπους με χρόνιο πόνο. Αντί να συμβεί αυτό, παρατηρήθηκε πως μπροστινή περιοχή του φλοιού που κυρίως σχετίζεται με το συναίσθημα είναι συνεχώς ενεργή, διαταράσσοντας τη φυσιολογική ισορροπία. Για να μελετήσουν αυτή τη δραστηριότητα, οι ερευνητές εξέτασαν με μαγνητική τομογραφία 15 ανθρώπους με χρόνιο πόνο στη μέση και 15 υγιείς. Oι εθελοντές έπρεπε να εκτελέσουν μια απλή εργασία που απαιτούσε συγκέντρωση, στον υπολογιστή, για να παρατηρήσουν την αντίδραση του εγκεφάλου. Oι δυο ομάδες είχαν καλή απόδοση στην εργασία, αλλά όταν μετρήθηκαν περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιήθηκαν προέκυψαν διαφορές.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν από τη διαφορά στην ‘ποσότητα’ εγκεφάλου που χρησιμοποίησαν για την εργασία σε σχέση με την υγιή ομάδα. Ήταν 50 φορές μεγαλύτερη. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, οι διαταραχές στο κύκλωμα αυτό θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνιο πόνο έχουν προβλήματα προσοχής, διαταραχές ύπνου ή ακόμα και κατάθλιψη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρτυρίες ανθρώπων

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ