Η εγκεφαλική διέγερση ανακουφίζει τους πάσχοντες από ινομυαλγία


Η ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου παρέχει σημαντική ανακούφιση που μπορεί να διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες στους ασθενείς με ινομυαλγία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Arthritis and Rheumatism. Η διακρανιακή άμεση ηλεκτρική διέγερση (tDCS), όπως ονομάζεται, είναι εύκολη στην εφαρμογή και έχει μόνο σπάνιες και ελάχιστες παρενέργειες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που διενεργήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία. Ο Δρ Φελίπε Φρεγκνι του Νοσοκομείου Μπεθ-Ισραήλ και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ χώρισε 32 γυναίκες με ινομυαλγία και μέτρια έως σοβαρό πόνο σε τρεις ομάδες: η πρώτη ομάδα υπεβλήθη σε tDCS του πρωτοπαθούς κινητικού φλοιού, την κύρια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση. Η δεύτερη ομάδα υπεβλήθη σε tDCS του πλαγιοπίσθιου προμετωπιαίου φλοιού, τμήμα των μετωπιαίων λοβών που εμπλέκεται στην σκέψη και η τρίτη ομάδα υπεβλήθη σε ψευδή διέγερση. Η συνεδρία έκαστης ομάδας διαρκούσε 20 λεπτά για πέντε ημέρες. Ο Δρ Φρεγκνι παρατήρησε ότι η tDCS του πρωτοπαθούς κινητικού φλοιού ήταν σημαντικά αποτελεσματικότερη στην ανακούφιση του πόνου από την tDCS του πλαγιοπίσθιου προμετωπιαίου φλοιού ή την ψευδή διέγερση. Οι δύο τελευταίες ομάδες πέτυχαν όμοια χαμηλά επίπεδα ανακούφισης.

Οι επιδράσεις της tDCS ήταν ορατές μέχρι και την 21η ημέρα της περιόδου παρακολούθησης των ασθενών, αν και παρατηρήθηκε κάποιος περιορισμός της επίδρασης μετά τις 21 ημέρες. Η βελτίωση που παρατηρήθηκε, κατά μέσο όρο σχεδόν 50%, δείχνει μια σημαντική μείωση του πόνου, ειδικά διότι οι ασθενείς είναι πολύ ανεπηρέαστοι από άλλες μορφές ιατρικής θεραπείας. Περαιτέρω, η βελτίωση αυτή μπορεί να κινητοποιήσει τους πάσχοντες να επαναλάβουν καθημερινές δραστηριότητες που απαιτούν την συγκεκριμένη βελτίωση. Η βελτίωση που καταγράφηκε στην κινητική λειτουργικότητα μπορεί να αποδοθεί στη μείωση του πόνου και άρα μπορεί να είναι αποτέλεσμα περισσότερης σωματικής δραστηριότητας ή εναλλακτικά να οφείλεται σε διέγερση του κινητικού φλοιού.
Η τεχνική πάντως έγινε καλά ανεκτή με ελάχιστες και σπάνιες παρενέργειες, όπως ήπια ερυθρότητα του δέρματος στο σημείο της εφαρμογής, υπνηλία κατά τη διάρκεια της συνεδρίας και ζαλάδα μετέπειτα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρτυρίες ανθρώπων

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ