ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΣΥΓΧΥΣΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΙΝΜ (FIBRO FOG)

Ο όρος Fibrofog (fibromyalgia-symptoms.orgχρησιμοποιείται για να συμπεριλάβει τη διανοητική σύγχυση που εμφανίζεται ως "ομίχλη" στον ασθενή με ινομυαλγία και περιλαμβάνει συμπτώματα όπως απώλεια μνήμης, δυσκολίες με τη γλώσσα/έκφραση, και μαθησιακές δυσκολίες. Μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και διαφέρει σε ένταση, συνήθως σε εποχές έξαρσης πόνου. Κάποια επεισόδια fibrofog διαρκούν μόνο λίγες μέρες, ενώ αλλά μπορούν να διαρκέσουν εβδομάδες ή ακόμη και μήνες. Συνήθως οι γυναίκες μεταξύ 30-50χρ το αντιμετωπίζουν πιο συχνά.

 Γνωστικές αδυναμίες (fibro fog) :
  • βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης
  • δυσκολία να θυμόμαστε που έχουμε τοποθετήσει κάτι
  • δυσκολία να θυμηθούμε προγράμματα/σχέδια
  • δυσκολία με τη γλώσσα, προβλήματα να συνεχίσεις/κατανοήσεις μια συζήτηση,
  • δυσκολία έκφρασης των σκέψεων
  • δυσκολία να βρούμε τις σωστές λέξεις
  • δυσκολία απομνημόνευσης
  • μπέρδεμα γραμμάτων και αριθμών
  • πρόβλημα συγκέντρωσης και εστίασης
  • πολύ μεγάλη δυσκολία στη διατήρηση νέων πληροφοριών 
Τα αίτια των γνωστικών προβλημάτων αυτών και της ύπαρξης του fibrofog είναι ακόμα άγνωστα. Υπάρχουν όμως βαθύτερα προβλήματα που ευθύνονται για την ανικανότητα του εγκεφάλου να ολοκληρώσει τις λειτουργίες μνήμης. Ο χρόνιος πόνος που προκαλείται από την ινομυαλγία μπορεί να αναστέλλει την ικανότητα του εγκεφάλου να δημιουργήσει αναμνήσεις. Η επεξεργασία των σημάτων του πόνου καταλαμβάνει πολύ χρόνο και ενέργεια του εγκεφάλου, ιδιαίτερα σε κάποιον με ΙΝΜ. Η ύπαρξη χρόνιου πόνου παράγει επίσης μεγάλες ποσότητες στρες που μπορεί να είναι μία από τις αιτίες βραχυπρόθεσμης απώλειας μνήμης. Η έλλειψη επαρκούς ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του εγκεφάλου να παράγει επαρκή ποσότητα της σεροτονίνης, η οποία βοηθάει στον καθορισμό της μνήμης. Μελέτες επίσης δείχνουν ότι η ινομυαλγία μπορεί να προκαλέσει μείωση της ροής του αίματος σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία μικρής διάρκειας αναμνήσεις. Αυτή η έλλειψη της ροής του αίματος μπορεί να εμποδίσει τον εγκέφαλο από επαρκώς τη δημιουργία νέων αναμνήσεις.

Το πρόβλημα του Fibrofog στά άτομα με ΙΝΜ, επιδρά με τη σειρά του, αρνητικά στους ασθενείς, δημιουργώντας περισσότερο πόνο, αυξημένη κόπωση, και περισσότερες δυσκολίες στον ύπνο, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι ασθενείς να μην ασχολούνται για τη βελτίωση και ενίσχυση των λειτουργιών αυτών με διάφορα κόλπα, όπως παιχνίδια μνήμης, τεστ εξυπνάδας, να αμελούν την υγεία τους, να μην ξεκουράζονται, να μην κρατούν τους μύες τους λειτουργικούς με διατάσεις, κολύμπι κλπ.
 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρτυρίες ανθρώπων

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ