ΤΟ 87% ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Διάχυτος πόνος αγνώστου αιτιολογίας που συνοδεύεται συνήθως από άσχημο ύπνο, δυσκαμψία και κούραση, καθώς και παθήσεις όπως ενδομητρίωση, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή. Μήπως υποφέρετε από ινομυαλγία; Πρόκειται για μια χρόνια κατάσταση διάχυτου πόνου που οδηγεί σε κακή ποιότητα ζωής και δημιουργεί οικονομικό βάρος για τους ασθενείς, προκαλώντας τους συχνά ανικανότητα να εργαστούν και να κερδίσουν το εισόδημά τους. Υπολογίζεται ότι αφορά 16-40 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και σε ποσοστό 87% γυναίκες!

Μια νέα παγκόσμια έρευνα που διενεργήθηκε σε πάσχοντες από ινομυαλγία και ιατρούς δείχνει ότι το βάρος της ινομυαλγίας μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω από το γεγονός ότι στις περισσότερες χώρες οι ασθενείς πρέπει να δαπανήσουν κατά μέσο όρο από 1,9 έως 2,7 χρόνια και να συμβουλευτούν από 2 έως 4 ιατρούς για να λάβουν μια ακριβή διάγνωση. Σύμφωνα με την έρευνα, η έλλειψη βεβαιότητας των ιατρών κατά την αναγνώριση των συμπτωμάτων της ασθένειας μπορεί να συμβάλλει σε καθυστερήσεις στη διάγνωση.

Οι ακριβείς αιτίες της ινομυαλγίας δεν είναι ακόμα γνωστές. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει μια ανωμαλία στον τρόπο με τον οποίο το σώμα αντιδρά στον πόνο και ιδιαίτερα μια έντονη ευαισθησία σε ερεθίσματα. Ενας αυξανόμενος όγκος στοιχείων δείχνει ότι αλλοιώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα δύναται να συμβάλλουν στους πόνους της ινομυαλγίας. H 22α-28η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κατά της Ινομυαλγίας και το διάστημα Οκτωβρίου 2008-Οκτωβρίου 2009 ως έτος κατά του καρκινικού πόνου. Η Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και της πολιτείας σχετικά με τον χρόνιο πόνο και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως ετησίως 5 εκατομμύρια ογκολογικοί ασθενείς υποφέρουν από πόνο. Σήμερα, στην Ελλάδα λειτουργούν 49 ιατρεία πόνου. Ο σκοπός λειτουργίας τους είναι να προσφέρουν ανακούφιση στους ασθενείς που υποφέρουν από χρόνια επώδυνα σύνδρομα όπως του καρκινικού πόνου, του χρόνιου πόνου στη μέση και στον αυχένα, της ινομυαλγίας, της διαβητικής νευροπάθειας, της μεθερπητικής νευραλγίας, της νευραλγίας τριδύμου ή του πόνου που επιμένει πάνω από 3 μήνες έπειτα από χειρουργική επέμβαση. Περισσότερες πληροφορίες: Ελληνική Εταιρεία Πόνου, Μακρυνίτσης 4-6, 11522 Αθήνα, τηλέφωνο: 210-6444174, φαξ: 210-6421700, e-mail: pain@internet.gr, website:
www.hps-pain.gr.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρτυρίες ανθρώπων

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ