Η ινομυαλγία συχνά δε διαγιγνώσκεται στις έγκυες γυναίκες

Πηγή:Temple University
Οι έγκυες γυναίκες με Ινομυαλγία (FM) αντιμετωπίζουν έντονο πόνο, κόπωση και ψυχολογική ένταση, συμπτώματα που συχνά διαγιγνώσκονται λάθος /ή αντιμετωπίζονται ως λιγότερα σοβαρά, ως κανονικό μέρος της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με μια πειραματική μελέτη από τη Karen M. Schaefer, D.N.Sc., R.N., Επίκουρος Καθηγητής Νοσηλευτικής στο Κολλέγιο Επαγγελμάτων Υγείας, του Πανεπιστημίου Temple. Η έρευνά της, η πρώτη που εξέτασε τον αντίκτυπο της εγκυμοσύνης στις γυναίκες με ΙΝΜ, παρουσιάστηκε στην Συνέδριο Υγείας, 2006, από την Association of Women's Health, Obstetrics and Neonatal Nurses στη Βαλτιμόρη. 

Η ινομυαλγία είναι μια χρόνια πάθηση που απαντάται περισσότερο στις γυναίκες και προκαλεί πόνο στους μυς και τους μαλακούς ιστούς του σώματος. Πολλοί πάσχοντες αισθάνονται αδύναμοι από κόπωση και η κατάσταση, στην χειρότερη περίπτωση, μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία.
"Μέχρι τώρα, υπήρχαν μόνο ανεπίσημα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες με FM περνάνε πολύ δύσκολα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», δήλωσε η Schaefer. "Αυτά τα δεδομένα είναι το πρώτο βήμα για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων για τις συνέπειες της ΙΝΜς στη συγκεκριμένη ομάδα γυναικών και ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει να βρεθούν τρόποι για τη μείωση των επιπτώσεων της ινομυαλγίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης". 

Για τη μελέτη αυτή, η Schaefer συγκέντρωσε έγκυες γυναίκες με και χωρίς ινομυαλγία, μέσω μιας ανακοίνωσης στο Διαδίκτυο. Τα άτομα στη μελέτη αυτή, ήταν μεταξύ των ηλικιών 29 και 31, στο τρίτο τρίμηνο τους, χωρίς ιστορικό θνησιγένειας και χρόνιων ασθενειών, πέρα από ινομυαλγία. Στις γυναίκες αυτές είχε αποσταλεί ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με κόπωση, πόνο και την ικανότητα να λειτουργήσουν στην καθημερινότητα. Μια δημογραφική μορφή χρησιμοποιήθηκε επίσης για να αξιολογήσει τον αριθμό επίπονων περιοχών στο σώμα καθώς επίσης και την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση, την εκπαίδευση, τις ώρες που κοιμήθηκαν και χρήση όποιων φαρμάκων.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι έγκυες γυναίκες με ΙΝΜ δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα, ήταν πιό δύσκαμπτες και κουρασμένες, και βίωναν πόνο σε πολύ περισσότερα σημεία στο σώμα τους από τις γυναίκες χωρίς ινομυαλγία. "Οι περισσότερες γυναίκες με ινομυαλγία ταλαιπωρούνται μέχρι να τους γίνει η σωστή διάγνωση, πόσο μάλλον μετά τη διάγνωση, προσπαθώντας να βρουν που πρέπει να απευθυνθούν για βοήθεια. Πρέπει λοιπόν, να αρχίσουμε να εξετάζουμε το πώς η ΙΝΜ επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής αυτών των γυναικών και να βρούμε τρόπους να προσφέρουμε στήριξη και βοήθεια".
Η έρευνα της Schaefer, εστιάζει σε γυναίκες με χρόνιες ασθένειες (Ινομυαλγία, Λύκος, Καρκίνος των ωοθηκών ) επεκτείνει τη μελέτη της για να περιλάβει μια μεγαλύτερη ομάδα θεμάτων.

RXPGnews.com, Ιούλιος 2006

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρτυρίες ανθρώπων

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ