H έγκαιρη θεραπεία της ινομυαλγίας είναι πιο αποτελεσματική


Οι άνθρωποι που πάσχουν από ινομυαλγία έχουν μειωμένη δραστηριότητά στα τμήματα του εγκεφάλου που αναστέλλει την εμπειρία του πόνου. Φάρμακα που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) μπορεί να είναι αποτελεσματικά κατά της νόσου, ιδιαίτερα εάν χορηγηθούν νωρίς στην πορεία της νόσου, σύμφωνα με μια νέα διατριβή από το Σουηδικό Ιατρικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Carolinska. «Είναι μια κοινή παρερμηνεία ότι η ινομυαλγία είναι μια εκδήλωση ψυχικών προβλημάτων", λέει ο κ. Karin B. Jensen, μεταπτυχιακής φοιτήτρια στο Τμήμα Κλινικής Νευροεπιστήμης. «Αλλά στις μελέτες που περιλαμβάνονται στη διατριβή μου, έχουμε κάνει προσεκτικές μετρήσεις και δεν έχουνε βρει κανένα συσχετισμό μεταξύ ευαισθησίας στον πόνο στους ασθενείς με ινομυαλγία και στον βαθμό άγχους ή κατάθλιψης που παρουσιάζουν."
Σύμφωνα με την ομάδα του, η θεραπεία με φάρμακα που λειτουργούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), όπως SNRI αντικαταθλιπτικά, είναι αποτελεσματικά κατά της ινομυαλγίας. Αλλά αυτό δεν είναι ένα ζήτημα θεραπεία της κατάθλιψης, αλλά άλλων ιδιοτήτων αυτών των φαρμάκων. «Οι ασθενείς που είχαν τα συμπτώματα για το συντομότερο χρονικό διάστημα ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν καλύτερα στη φαρμακευτική αγωγή», λέει ο κ. Karin B Jensen. «Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι η ινομυαλγία να εντοπίζεται και να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, στα αρχικά στάδια ανάπτυξής της!"

Σε μία από τις μελέτες που παρουσιάζονται στη διατριβή, στα άτομα που συμμετείχαν πίεζαν τους δύο αντίχειρες αρκετά έντονα, ώστε να αισθάνονται στον ίδιο βαθμό ήπιο τον πόνο όπως τα υγιή άτομα. Χρησιμοποιώντας λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), οι ερευνητές μπορούν να αποδείξουν ότι τα άτομα είχαν το ίδιο επίπεδο δραστηριότητας στα τμήματα του εγκεφάλου που ασχολούνται με τα συναισθήματα, καθώς μη-αισθητήριες πληροφορίες από τον αντίχειρα, ανεξάρτητα από το σε ποια ομάδα ανήκαν. Ωστόσο, οι ασθενείς με ινομυαλγία είχαν μικρότερη δραστηριότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που αναστέλλει την εμπειρία του πόνου.

Η διατριβή της επιβεβαιώνει επίσης την ύπαρξη σχέσεως μεταξύ γενετικής και ρύθμισης του πόνου. 
Μελέτες σε υγιή άτομα αποκάλυψαν μια σχέση μεταξύ ειδικής γενετικής μετάλλαξης και την επίδρασης ενός φαρμάκου που μοιάζει με μορφίνη στην επαναλαμβανόμενη διέγερση του πόνου. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το γονίδιο αυτό επηρεάζει βασικά το ρυθμιστικό σύστημα πόνου του σώματος όταν υπάρχει έντονο συναισθηματικό στρες. Ίσως λοιπόν στο μέλλον να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη εξατομικευμένων μεθόδων θεραπείας και επομένως, καλύτερη και πιο αποτελεσματική ανακούφιση του πόνου.

Η ινομυαλγία προσβάλλει περίπου δύο τοις εκατό του πληθυσμού, τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες.  Η ασθένεια περιλαμβάνει την ενίσχυση των ερεθισμάτων του πόνου, κάνοντας τους πάσχοντες ιδιαίτερα ευαίσθητους στον πόνο, ο οποίος είναι χρόνιος και διάχυτος. Προηγουμένως, τα αίτια της ασθένειας ήταν άγνωστα, και δεν υπήρχαν αντικειμενικές μετρήσεις του τρόπου που το ΚΝΣ επεξεργάζεται τον πόνο. Αυτό, με τη σειρά του, δημιουργούσε  πολύ άσχημες καταστάσεις και συναισθήματα παρεξήγησης και κακομεταχείρισης στους πάσχοντες από τις υπηρεσίες υγείας και κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης/αγωγής.


Brain mechanisms in pain regulation, Karin Jensen, Department of Clinical Neuroscience, Karolinska Institutet


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολύ καλό άρθρο!!
Ο χρήστης Leda είπε…
Σ'ευχαριστω Χριστιανα μου. Σημερα σε σκεφτομουν πως εισαι? διαλυμενη οπως ολοι? εδω εχει τρελη υγρασια κ ποναω χερια+ποδια πια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρτυρίες ανθρώπων

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ