Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ινομυαλγία


Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες - ιδίως εκείνες που δεν ασκούνται καθόλου είτε γυμνάζονται για λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα - διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη της ινομυαλγίας, σύμφωνα με νέα έρευνα του Μαΐου θέμα της αρθρίτιδας Care & Research. 
"Το να είμαστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για ινομυαλγία, ιδίως μεταξύ των γυναικών που ανέφεραν επίσης χαμηλά επίπεδα σωματικής άσκησης, οι ερευνητές ολοκληρώσω. "Με έδρα την Κοινότητα των μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση του περιστατικού της ινομυαλγίας θα πρέπει να τονίσω τη σημασία της τακτικής σωματικής άσκησης και τη συντήρηση του φυσιολογικού βάρους σώματος . "
Η Ινομυαλγία επηρεάζει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ και χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο πόνο και ευαίσθητα σημεία κατά μήκος του σώματος, υπερβολική κόπωση, προβλήματα ύπνου, κατάθλιψη, και προβλημάτων με τη γνωστική λειτουργία, σύμφωνα με το Εθνική Ένωση για την Ινομυαλγία. Άλλοι ύποπτοι παράγοντες κινδύνου για ινομυαλγία περιλαμβάνουν τραυματικά γεγονότα, όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, το οικογενειακό ιστορικό, αγχωτικές καταστάσεις, ή παρουσία άλλων ρευματικών νοσημάτων όπως Λύκος κλπ. Στη νέα μελέτη, ο Paul Mork, DPhil και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν δεδομένα από τη Μελέτη Nord-Trøndelag Υγείας (HUNT), της οποίας το πρώτο μέρος πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1984-1986, ενώ το HUNT 2 διεξήχθη το 1995 - 1997.Υπήρχαν 380 νέες περιπτώσεις ατόμων διεγνωσμένων με ινομυαλγία ανάμεσα σε 15.990 γυναίκες στη διάρκεια των 11 ετών μεταξύ των δύο ερευνών. 
Οι γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) μεγαλύτερο ή ίσο με 25 είχαν 60% έως 70% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ινομυαλγία, σε σύγκριση με πιο λεπτές γυναίκες. Ο ΔΜΣ παίρνει υπόψη το ύψος και το βάρος για τη μέτρηση του σωματικού λίπους. Αν ο ΔΜΣ σας είναι μεγαλύτερος από 25, είστε υπέρβαροι. Αν είναι πάνω από 30, θα είστε παχύσαρκος. Ο ΔΜΣ πάνω από 40 θεωρείται παθολογικά παχύσαρκος.


Η μελέτη έδειξε ότι η άσκηση τείνει να αντισταθμίσει τους κινδύνους εμφάνισης της ινομυαλγίας κινδύνους που δημιουργούνται από την παχυσαρκία. Όσο περισσότερο γυμνάζονται οι γυναίκες, τόσο χαμηλότερος ο κίνδυνος εκδήλωσης της ινομυαλγίας. Το πώς ακριβώς κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ινομυαλγίας δεν είναι πλήρως κατανοητό, αλλά ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα αυξημένα επίπεδα ορισμένων φλεγμονωδών πρωτεϊνών μπορεί να παίζει ρόλο και στην ΙΝΜ αλλά και την παχυσαρκία. «Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υπογραμμίζουν την σχέση μεταξύ της άσκησης & της παχυσαρκίας. Ένα άτομο το οποίο ασκείται και είναι συνειδητοποιημένο για το βάρος τους, θα έχει καλύτερη υγεία και αυτό μπορεί να συνεπάγεται λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης ΙΝΜς," λέει ο Eric Matteson, MD, πρόεδρος του Τμήματος Ρευματολογίας στη Mayo Clinic στο Rochester της Minnessota. 


"Οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι αναπτύσσουν ινομυαλγία συχνότερα, και οι υπέρβαροι/παχύσαρκοι άνθρωποι που γυμνάζονται είναι σε λίγο καλύτερη θέση από εκείνους που δεν γυμνάζονται καθόλου", λέει ο Κυριάκος Α. Κύρου, MD, Ρευματολόγος στο Νοσοκομείο Ειδικής Χειρουργικής στη Νέα Υόρκη.
"Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η άσκηση είναι χρήσιμη, ακόμη και αν είστε παχύσαρκος". "Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν ήδη ινομυαλγία και  γυμνάζονται είναι πολύ καλύτερα από εκείνους τους ανθρώπους που έχουν την πάθηση και δεν ασκούνται, και αυτή η μελέτη ενισχύει την σχέση μεταξύ άσκησης και ΙΝΜς. " "Η νέα μελέτη ενισχύει την αξία ενός υγιούς τρόπου ζωής που περιλαμβάνει την τακτική άσκηση, τη διατήρηση του χαμηλού βάρους και την υγιεινή διατροφή".

WebMD, Denise Mann,  Απρίλιος 2010

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το όνομα μου είναι Νίτσα.Χίλια ευχαριστώ για τις πληροφορίες που τόσο έχω ανάγκη.Νοιώθω τόσο μόνη και όμως περιβάλλομαι από άτομα που με αγαπούν και που πολύ πρόσφατα πληροφορήθηκαν για την μου. Αν ενδιαφέρεστε μπορώ να σας γράψω για τα συμπτώματα μου καθώς και για την τυχαία ανακάλυψη μου ότι κληρονόμησα την ινομυαλγία από τη μητέρα μου.Η μοναξιά και η απόγνωση με οδήγησαν πριν πέντε χρόνια να γράψω τρία βιβλία ( δεν τα εξέδωσα βέβαια)και σε ένα από αυτά σκιαγραφώ τη ζωή της μητέρας μου καθώς και ιστορικά στοιχεία για την οικογένεια της.Ευτυχώς που το έπραξα επειδή χρειάστηκε να ανατρέξω σε αυτό για να διερευνήσω τα συμπτώματα και τα αίτια της περίπτωσης μου.Η μητέρα μου έχειεδώ και πέντε χρόνια μια μορφή άνοιας που δεν διέγνωσε κανένας γιατρός με συγκεκριμένο όρο ,εγώ ΄'ομως ξέρω πολύ καλά ότι οδογήθηκε σε αυτήν εξ αιτίας του μη ελεγχόμενου στρές που την διακατείχε και που το μεγαλύτερο μέρος του οφειλόταν στην πάθηση της.Προσπαθώ απεγνωσμένα να μην έχω την ίδια κατάληξη αλλά δεν υπάρχει κανείς να με βοηθήσει........
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το όνομα μου είναι Νίτσα .Ξαναγράφω για να επισημάνω ότι τα άτομα με ινομυαλγία όπως εγώ ,έχουν μεγάλη ανάγκη από ψυχολογικά υποστήριξη. Οι συνηθισμένοι γιατροί και ψυχολόγοι νομίζω ότι δεν μπορούν να προσφέρουν πολλά πράγματα.Χρειάζεται εξειδικευμένη φροντίδα και προ πάντων επαφή με άτομα που πάσχουν από την ίδια ασθένεια ή σύνδρομο -πείτε το όπως θέλετε-επειδή είναι μεγάλη ανακούφιση να αισθάνεσαι ότι δεν είσαι εξωγήινος και ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που υποφέρουν όπως εσύ......Φοβάμαι ότι οι πάσχοντες, σταδιακά έχουν αποκτήσει τρόπο σκέψης και συμπεριφορά που τους δυσκολεύουν πολύ στις σχέσεις τους με τους ανθρώπους του έμμεσου ή άμεσου περιβάλλοντος τους Αυτό βέβαια μπορεί να τους καθιστά ξεχωριστούς και ενίοτε αξιοθαύμαστους πράγμα επικίνδυνο επειδή χάνουν την αίσθηση της καθημερινότητας και παρηγοριούνται με το θαυμασμό των άλλων τον οποίο ευχαρίστως θα αντάλλασσαν για μια πιο ανθρώπινη ζωή και όχι περιθωριακή. Θα ήθελα να συμμετέχω σε διαλόγους. Θα ήθελα να σας ανακοινώσω τη σκέψη που έκανα εδώ και λίγο καιρό. Να γράψω ένα ακόμα βιβλίο με τη ζωή μου η οποία, εξ αιτίας του τρόπου που μεγάλωσα ( μητέρα με ινομυαλγία) και της συμπεριφοράς που ανέπτυξα, υπήρξε απρόβλεπτη και πολύ περιπετειώδης έως μυθιστορηματική.Προς το παρόν αυτό που μου χρειάζεται περισσότερο είναι να συνεχίσω να απενοχοποιούμαι επειδή έχω ανάγκη από πράγματα που φαντάζουν πολυτέλεια για τους άλλους και να έχω επαφή με ανθρώπους που σκέφτονται όπως εγώ. Περισσότερο όμως από όλα έχω ανάγκη από κουράγιο για να συνεχίσω να διορθώνω τα λάθη που έχω κάνει στην ανατροφή των παιδιών μου εξ αιτίας της πάθησης μου τουλάχιστον μέχρι να την πληροφορηθώ. Σας παρακαλώ βοηθήστε με . Στη διάθεση σας αν χρειαστείτε οποιεσδήποτε πληροφορίες για περαιτέρω έρευνες .Ευχαριστώ.
Ο χρήστης Λήδα είπε…
ΣΑς ευχαριστω για ολες αυτες τις πληροφοριες. εδω οι πιο πολλοι γραφουν στο φορουμ ή και σε αντιστοιχα αρθρα. βρισκομαστε μια στο τοσο και μας κανει καλο. γραψτε μου στο inomyalgia@GMAIL.com για να σας δωσω πιο προσωπικα στοιχεια γιατι δνε μπορω να γραφω πολλα,πονανε τα χερια μου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρτυρίες ανθρώπων

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ