Νέα διαγνωστικά κριτήρια για την Ινομυαλγία!



Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ρευματολογίας (ACR) προτείνει νέα διαγνωστικά κριτήρια για την ινομυαλγία, πάθηση που περιλαμβάνει κοινά συμπτώματα όπως κόπωση, διαταραχές του ύπνου, και γνωστικά προβλήματα, καθώς επίσης και πόνος. Τα νέα κριτήρια αυτά δημοσιεύονται στο τεύχος Μαΐου στο περιοδικό Arthritis Care ACR & Research.
"Αυτά τα νέα κριτήρια δηλώνουν ότι η ινομυαλγία είναι πολύ περισσότερο από σωματικός πόνος,» δήλωσε ο κ. Robert S. Katz, ένας από τους συγγραφείς των νέων κριτηρίων, Ρευματολόγος στο Rush University Medical Center. "Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ασθενείς που υποφέρουν από συμπτώματα, αλλά δεν είχαν συγκεκριμένη διάγνωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο επικεντρωμένη και επιτυχή αντιμετώπιση και μείωση του στρες".


Ιατρικές εξετάσεις (σε εργαστήριο), δεν μπορούν να ανιχνεύσει ινομυαλγία, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ανεξήγητο πόνο από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα και εξάντληση. Αντ'αυτού, η διάγνωση έχει γίνει μέσω κλινικής εξέτασης, δηλ. άσκηση πίεσης σε 18 σημεία σε όλο το σώμα. Όταν ασκείται ελαφρώς πίεση σε αυτά τα σημεία - στον λαιμό, τον ώμο, το στήθος, το ισχίο, γόνατο, αγκώνα - οι ασθενείς με ινομυαλγία αισθάνονται πόνο.


Προκειμένου να ανταποκριθούν στα προηγούμενα διαγνωστικά κριτήρια, που καθορίστηκαν το 1990, οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν διάχυτο πόνο στα τέσσερα τεταρτημόρια του σώματος τους, με ελάχιστη διάρκεια αυτών 3 μήνες και να αισθάνονται μέτριο πόνο και ευαισθησία τουλάχιστον σε 11 από τα 18 συγκεκριμένα σημεία (tender points). "Υπήρχαν πολλά κενά/ανακρίβειες στα προηγούμενα κριτήρια, τα οποία δεν έλαβαν υπόψη τη σημασία των κοινών συμπτωμάτων όπως την κόπωση, τη μείωση της γνωστικής ικανότητας & προβλήματα μνήμης, διαταραχές ύπνου και τη μειωμένη ικανότητα του ασθενή να λειτουργήσει στις δραστηριότητες της καθημερινότητας", δήλωσε ο Katz.

Σύμφωνα με τον Katz, ο πόνος της ινομυαλγίας μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τον αριθμό των ευαίσθητων σημείων, καθώς και η δοκιμή σημείο προσφορά δεν μέτρησε επαρκώς σύμπτωμα σοβαρότητα ή την αποτελεσματικότητα των νέων θεραπειών. "Όσο αφορά στη διάγνωση βάσει trigger/tender σημείων, οι άνδρες συνήθως αναφέρουν γενικευμένο πόνο, αλλά δεν είναι τόσο ευαίσθητοι στα σημεία όπως οι γυναίκες. Άρα μπορεί να μην γίνει διάγνωση ΙΝΜς σε άνδρες και γυναίκες, βάσει των 11 σημείων αυτών και επίσης λόγω του ότι δεν λαμβάνονται υπόψη άλλα βασικά χαρακτηριστικά της ασθένειας ", δήλωσε ο Katz.

Επιπλέον, λόγω της σύγχυσης σχετικά με τα ευαίσθητα σημεία, οι περισσότεροι γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας δεν κάνουν τον κόπο να ελέγξουν τα ευαίσθητα σημεία με τα διαγνωστικά κριτήρια ή δεν τα ελέγχουν σωστά. Κατά συνέπεια, η διάγνωση ινομυαλγίας, στην πράξη είναι συχνά διάγνωση που βασίζεται μόνο σε συμπτώματα. Τα νέα κριτήρια θα τυποποιήσουν τη διάγνωση, έτσι ώστε όλοι οι γιατροί να χρησιμοποιούν την ίδια διαδικασία. Τα ευαίσθητα σημεία αντικαθιστώνται με έναν δείκτη πόνο ευρέος φάσματος και μια κλίμακα που θα δείχνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Τα αποτελέσματα του δείκτη θα καθορίζονται μετρώντας τον αριθμό των περιοχών του σώματος όπου ο ασθενής έχει αισθανθεί πόνο κατά την τελευταία εβδομάδα. Η λίστα ελέγχου περιλαμβάνει 19 συγκεκριμένες περιοχές.


Το σκορ που αφορά στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από βαθμολόγηση σε μια κλίμακα από 0 έως 3, 3 είναι το πλέον σύνηθες, η σοβαρότητα τριών κοινών συμπτώματα: κόπωση, μη αναζωογονητικός ύπνος και γνωστικά συμπτώματα. Επιπλέον 3 βαθμοί λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον συμπτώματα όπως μουδιάσματα, ζάλη, ναυτία, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κλπ. Το τελικό σκορ είναι μεταξύ 0 και 12. Για να πληροί τα κριτήρια για τη διάγνωση της ινομυαλγίας ένας ασθενής θα έχει 7 ή περισσότερες περιοχές πόνου και τουλάχιστον 5 σοβαρά συμπτώματα, ή 3-6 περιοχές πόνου και 9 ή περισσότερα σοβαρά συμπτώματα. Τα συμπτώματα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις μήνες και ο ασθενής δεν πάσχει από άλλη πάθηση που θα μπορούσε να δικαιολογήσει τον πόνο.

Για τη δημιουργία και δοκιμή των νέων κριτηρίων, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια πολυκεντρική μελέτη 829 ασθενών παλιότερα διαγνωσμένων με ινομυαλγία και μια ομάδα ελέγχου των ρευματοπαθών με μη-φλεγμονώδεις διαταραχές, χρησιμοποιώντας κλινική εξέταση και προσωπικές συνεντεύξεις/επισκέψεις. Τα δεδομένα επεξεργάστηκε η Εθνική Τράπεζα Δεδομένων για την Ρευματικές παθήσεις.
Οι συγγραφείς της μελέτης αυτής αντιμετώπισαν μια σειρά από περιορισμούς. Συνιστούν μια follow-up επίσκεψη λαμβάνοντας υπόψη τους ασθενείς με άλλες ρευματικές παθήσεις ώστε να προσδιοριστεί η πιθανότητα εσφαλμένης ταξινόμησης που ενδέχεται να προκύψει. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από Lilly Research Laboratories η οποία δεν συμμετείχε στο σχεδιασμό της μελέτης ή στα αποτελέσματα της μελέτης.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρτυρίες ανθρώπων

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ