Γνωστική-Συμπεριφορική θεραπεία για την αυπνία της ινομυαλγίας


Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με ινομυαλγία αισθάνονται καλύτερα, όταν αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν ρεαλιστικά τι σημαίνει "ζώντας με ινομυαλγία", δηλαδή συνειδητοποιώντας ότι θα ζουν πλέον με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό στην καθημερινότητά τους. Με άλλα λόγια, η Γνωστική-Συμπεριφορική θεραπεία (CBT) ενισχύει την πεποίθηση του ασθενούς στις ικανότητές τους και τους βοηθά να αναπτύξουν μεθόδους για την αντιμετώπιση αγχωτικών καταστάσεων. Είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου που προκαλείται από ρευματικές παθήσεις.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η γνωστική-Συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς με ινομυαλγία. Αν και τα αποτελέσματα των CBT και άλλων μη φαρμακευτικών θεραπειών για ινομυαλγία δεν είναι μακροπρόθεσμα, μπορούν να βοηθήσουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων, ιδιαίτερα εκείνους με υψηλό επίπεδο ψυχολογικού στρες, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, ένα από τα βασικά συμπτώματα της ινομυαλγίας. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς που συμμετείχαν σε Γνωστική-Συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία, ξύπνησαν λιγότερο συχνά τη νύχτα σε ποσοστό 50%, είχαν λιγότερα συμπτώματα αϋπνίας και κάποια σχετική βελτίωση διάθεσης.
 Οι πρωταρχικοί στόχοι της Γνωστικής-Συμπεριφορικής θεραπείας είναι να αλλάξει όποιες ασαφείς ή λανθασμένες ιδέες και συνεπώς μια αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Χρησιμοποιώντας ειδικά καθήκοντα και αυτο-παρατήρηση, οι ασθενείς μαθαίνουν να σκέφτονται τον πόνο ως κάτι άλλο από ένα αρνητικό παράγοντα που ελέγχει τη ζωή τους. Με την πάροδο του χρόνου, δε νιώθουν τόσο αβοήθητοι και μαθαίνουν ότι μπορούν να διαχειρίζονται τον πόνο.

Η Γνωστική θεραπεία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη γιατί προσδιορίζει και καθορίζει όρια, γεγονός το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για αυτούς τους ασθενείς. Πολλοί ασθενείς με ινομυαλγία ζουν τη ζωή τους στα άκρα, με αποτέλεσμα να διαλύονται σωματικά. Ως συνέπεια αυτού, καταρρέουν και θεωρούν τους εαυτούς τους ως ανίκανους/ανάπηρους που αδυνατούν να κάνουν έστω και κάτι πολύ απλό. Ένας σημαντικός στόχος της γνωστικής θεραπείας είναι να βοηθήσει τους ασθενείς ανακαλύψουν μια μέση οδό. Οι ασθενείς μαθαίνουν να ιεραρχούν τις ευθύνες τους και να και τα λιγότερο σημαντικά καθήκοντα και να μοιράζουν ευθύνες σε άλλους. Μαθαίνοντας πως να αντιμετωπίσουν τη νέα τους πραγματικότητα μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μια πιο ήρεμη/διαχειρίσιμη κατάσταση. Οι ασθενείς μαθαίνουν να βλέπουν τον εαυτό τους και τους άλλους με μια πιο ευέλικτη στάση.

Η Διαδικασία. H Γνωστική θεραπεία συνήθως δεν διαρκεί πολύ. Αποτελείται συνήθως από 6 - 20 συνεδρίες διάρκειας 1 ώρας. Οι ασθενείς λαμβάνουν επίσης εργασία για το σπίτι, η οποία περιλαμβάνει συνήθως το να γράφουν ημερολόγιο και να δοκιμάσουν δουλειές και καθήκοντα που έχουν αποφύγει στο παρελθόν λόγω αρνητικών σκέψεων.

Ένα χαρακτηριστικό γνωστικό πρόγραμμα θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:
 
  • Κρατήστε ένα ημερολόγιο. Οι ασθενείς καλούνται συνήθως να κρατήσουν ένα ημερολόγιο, ως βασικό μέρος της γνωστικής θεραπείας. Το ημερολόγιο χρησιμεύει ως ένας γενικός οδηγός για τον καθορισμό των ορίων και τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων. Οι ασθενείς χρησιμοποιούν το ημερολόγιο για να παρακολουθήσουν οποιουσδήποτε παράγοντες άγχους, όπως μια εργασία ή μια σχέση που μπορεί να βελτιώνει ή να επιδεινώνει τον πόνο.
  • Αντιμετωπίστε τις αρνητικές ή αποθαρρυντικές σκέψεις. Οι ασθενείς διδάσκονται πως να αμφισβητήσουν η και να αντιστρέψουν τις αρνητικές πεποιθήσεις. Παραδείγματος χάριν, η πρόταση: «δεν είμαι αρκετά καλός να ελέγξω αυτήν την ασθένεια, έτσι είμαι μια συνολική αποτυχία» γίνεται η δήλωση, «πού είναι τα στοιχεία ότι μπορώ να ελέγξω αυτήν την ασθένεια;»
  • Βάλτε Όρια. Τα όρια έχουν σχεδιαστεί για να διατηρηθεί η ψυχική και σωματική καταπόνηση σε διαχειρίσιμο επίπεδο, ώστε οι ασθενείς να μην αποθαρρύνονται όταν η κατάσταση ξεφεύγει. Παραδείγματος χάριν, οι στόχοι αναλύονται σε πρόσθετα μέτρα και οι ασθενείς επικεντρώνονται σε ένα βήμα τη φορά.
  • Αναζητήστε ευχάριστες δραστηριότητες. Οι ασθενείς αναφέρουν διάφορες ευχάριστες χαμηλής ενέργειας δραστηριότητες που μπορούν σχετικά εύκολα να σχεδιάσουν.
  • Βάλτε προτεραιότητες. Οι ασθενείς μαθαίνουν να "αγνοούν" τα λιγότερο σημαντικά καθήκοντα ή να μοιράζουν τις ευθύνες και σε άλλους.


Οι ασθενείς πρέπει να μάθουν να δέχονται ότι οι υποτροπές εμφανίζονται, και ότι η υπερβολική αντιμετώπιση και προσπάθεια για επίτευξη πολλών πραγμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει μια υποτροπή. Οι ασθενείς πρέπει να αποδεχτούν τις εξάρσεις / υποτροπές και να υπαναχωρήσουν. Δεν πρέπει να το θεωρήσουν ως σημάδι αποτυχίας. Η έρευνα επίσης δείχνει ότι η εκπαίδευση ασθενών μπορεί να είναι αποτελεσματική στη διαχείριση της ινομυαλγίας, ειδικά όταν συνδυάζεται με CBT, άσκηση, και άλλες θεραπείες.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρτυρίες ανθρώπων

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ