Βιταμίνη D και μυϊκό σύστημα

 Έρευνες έχουν δείξει άμεση συσχέτιση της βιταμίνης D με την αύξηση και την ανθεκτικότητα της μυϊκής μάζας. Χαμηλά ποσοστά βιταμίνης D συνδέονται με την εξασθένηση της μυϊκής μάζας. 

H βιταμίνη D (http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=8483) είναι ένα θρεπτικό συστατικό τόσο σημαντικό όσο και το ασβέστιο* για τη σκελετική υγεία. Η καλσιτριόλη (η ενεργή μορφή της βιταμίνης) θεωρείται απαραίτητος παράγοντας για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τον εντερικό βλεννογόνο, συμβάλλει στη μείωση της απέκκρισης ασβεστίου από τα νεφρά, διεγείροντας την επαναρρόφησή του στα νεφρικά σωληνάρια και αναστέλλει άμεσα την έκκριση παραθορμόνης επιδρόντας στα επινεφρίδια.
Είναι χαρακτηριστικό οτι χωρίς την παρουσία της βιταμίνης D, η διαιτητική απορρόφηση ασβεστίου από τον εντερικό βλεννογόνο δεν θα ξεπερνούσε το 10-15% της συνολικής πρόσληψης. Σε άτομα όμως με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους, το λεπτό έντερο απορροφά περίπου το 30% του προσλαμβανόμενου ασβεστίου από τις τροφές. Ακόμα λοιπόν και αν η πρόσληψη ασβεστίου ενός ατόμου είναι επαρκής, χωρίς τη βιταμίνη D, το ασβέστιο δεν μπορεί να απορροφηθεί ικανοποιητικά. Εκτός από το πολύ σημαντικό ρόλο της βιταμίνης στην απορρόφηση του ασβεστίου, πρόσφατες μελέτες δείχνουν οτι συντελεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά βοηθά και στην ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος. Η μειωμένη δύναμη, ο μυϊκός συντονισμός και η ισορροπία αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για κατάγματα λόγω πτώσεων σε ηλικιωμένα άτομα. Μάλιστα η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D έχει φανεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία των μυών και ενισχύει το αίσθημα ισορροπίας.
Επιδημιολογικές μελέτες υποστηρίζουν πως η χρόνια έλλειψη βιταμίνης D είναι να δυνατόν να αυξήσει τον κίνδυνο κάποιων χρόνιων παθήσεων όπως του διαβήτη τύπου 2.


Πού τη βρίσκουμε;
  • Πολύ λίγα τρόφιμα στη φυσική τους μορφή περιέχουν βιταμίνη D. Τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως διάφορα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, τόνος, ρέγγα) και αυγά, αποτελούν καλές πηγές της βιταμίνης. Για το λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια στις Η.Π.Α και σε Σκανδιναβικές χώρες, έχουν κυκλοφορήσει και προϊόντα εμπλουτισμένα (γαλακτοκομικά, χυμοί, δημητριακά πρωινού, μαργαρίνες) με βιταμίνη D, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της πρόσληψης της συγκεκριμένης βιταμίνης.
  • Η κύρια όμως πηγή της βιταμίνης στον άνθρωπο θεωρείται η σύνθεσή της στο δέρμα. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη D μπορεί να συντεθεί στον οργανισμό, κατόπιν έκθεσης της επιδερμίδας στην ηλιακή ακτινοβολία. Όταν από το στεροειδές 7-δεϋδροχοληστερόλη που φυσιολογικά υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στην επιδερμίδα του ανθρώπου, απορροφηθεί η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) μήκους κύματος 290-315 nm, παράγεται η προβιταμίνη D η οποία με μια σύνθετη διαδικασία στο ήπαρ και τα νεφρά καταλήγει στην ενεργή μορφή της βιταμίνης. Μάλιστα υπολογίζεται οτι η έκθεση του δέρματός μας για 10-15 λεπτά ημερησίως (π.χ. πρόσωπο, χέρια λαιμός) αρκεί για να μας παρέχει την ποσότητα βιταμίνης D που χρειαζόμαστε.
Τι συμβαίνει στις Μεσογειακές χώρες;
Εφόσον η κύρια πηγή της βιταμίνης είναι ο ήλιος, θα περίμενε κανείς στις Μεσογειακές, ηλιόλουστες χώρες και κατά συνέπεια και στην Ελλάδα, τα επίπεδα του πληθυσμού σε βιταμίνη D να είναι επαρκή. Οι περισσότερες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε χώρες της βορείου Ευρώπης δείχνουν υψηλά επίπεδα ανεπαρκών επιπέδων της βιταμίνης, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, η οποία αποδίδεται στα χαμηλά επίπεδα ηλιοφάνειας στις χώρες αυτές και στη μειωμένη έκθεση των γυναικών στην ηλιακή ακτινοβολία.
Ωστόσο, μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε πληθυσμούς υγιών μεταεμμηνοπαυσιακών γυναικών σε Μεσογειακές χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα), δείχνουν οτι τα επίπεδα ανεπάρκειας σε βιταμίνη D είναι πολύ υψηλά, υψηλότερα ακόμα και από εκείνα των χωρών της Βορείου Ευρώπης. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση και κατάγματα, καθώς συνοδεύονται από χαμηλά επίπεδα οστικής πυκνότητας.
Το Μεσογειακό παράδοξο, όπως ονομάστηκε από ορισμένους ερευνητές, αποδόθηκε στη χαμηλή κατανάλωση ψαριών και τροφίμων εμπλουτισμένων με βιταμίνη D, αλλά και στην αποφυγή του ηλίου ή την κάλυψη των μελών του σώματος με ρούχα.

Τι θα πρέπει να κάνουμε;
Πράγματι τα τελευταία χρόνια οι συστάσεις από διεθνείς φορείς και οργανισμούς, αποτρέπουν την έκθεση του γενικού πληθυσμού στην ηλιακή ακτινοβολία, δεδομένου ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για μελάνωμα και άλλους τύπους καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι ο ήλιος είναι και πηγή ζωής και απολύτως απαραίτητος για τη σύνθεση της βιταμίνης D.
  • Δεν θα μπορούσε κανείς να επικροτήσει τη συνήθεια πολλών να κάνουν με τις ώρες ηλιοθεραπεία, αλλά η έκθεση για 10-15 λεπτά των χεριών και του προσώπου κατά τη διάρκεια ενός περίπατου ή ενώ κάνουμε τα ψώνια μας σίγουρα δεν βλάπτει. Οι ομάδες του πληθυσμού που πρέπει να δείχνουν ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στην επαρκή πρόσληψη της βιταμίνης είναι: τα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη, οι έγκυες γυναίκες καθώς και αυτές που θηλάζουν, οι μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες έχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης, αλλά και οι ηλικιωμένοι γενικότερα διότι η ικανότητα σύνθεσης βιταμίνης D μειώνεται με την ηλικία.
  • Εναλλακτικά, οι ανάγκες μας μπορούν να καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό από τη σωστή επιλογή τροφίμων και την προτίμηση εμπλουτισμένων με τη βιταμίνη τροφίμων. Η χρήση των συμπληρωμάτων κρίνεται επίσης απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις ατόμων με διαγνωσμένη οστεοπενία ή οστεοπόρωση.
------------------------------------------------
Επιστήμονες ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και γονιδίων που σχετίζονται με αυτοάνοσες νόσους και καρκίνο (http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=12442). To εύρημα μπορεί πιθανόν να εξηγήσει γιατί η έλλειψη βιταμίνης D αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αριθμό σοβαρών νόσων όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, ο διαβήτης 1 και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, σύμφωνα με ερευνητές από τη Βρετανία και τον Καναδά. Στην έρευνα, ο Sreeram Ramagopalan, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σημειώνει ότι υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις πως η έλλειψη της βιταμίνης D αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μεγάλο εύρος νόσων αλλά δεν είναι γνωστό ακριβώς πώς εμπλέκεται. Ερευνητές υποψιάζονται ότι γενετικοί λόγοι συμβάλλου στη σχέση.
Η βιταμίνη D έχει επίδραση στα γονίδια μέσω του υποδοχέα της βιταμίνης D που επικολλάται σε συγκεκριμένες περιοχές του ανθρώπινου γονιδιώματος για να επηρεάσει την έκφραση των γονιδίων. Στη νέα έρευνα οι επιστήμονες χαρτογράφησαν περιοχές της επικόλλησης του υποδοχέα της βιταμίνης, πληροφορία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό γονιδίων που συνδέονται με νόσους που μπορεί να επηρεαστούν από τη βιταμίνη D.


Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η επικόλληση του υποδοχέα της βιταμίνης D ενισχύεται σημαντικά σε περιοχές του ανθρώπινου γονιδιώματος που σχετίζονται με αρκετές συνήθεις αυτοάνοσες νόσους, όπως πολλαπλή σκλήρυνση διαβήτη 1 και νόσο του Κρον και σε περιοχές που σχετίζονται με καρκίνους όπως λευχαιμία και καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Genome Research’, υπογραμμίζουν τους σοβαρούς κινδύνους που σχετίζονται με την έλλειψη βιταμίνης D , ιδιαίτερα για ανθρώπους που μπορεί να έχουν την προδιάθεση για ευαισθησία στην έλλειψη της βιταμίνης, εξηγούν οι ερευνητές.
Οι άνθρωποι θα πρέπει να καταναλώνουν μεταξύ 200 και 600 διεθνών μονάδων βιταμίνης D καθημερινά, σύμφωνα με οδηγίες του Institute of Medicine των ΗΠΑ, ενώ η αμερικανική ακαδημία παιδιάτρων συνιστά 400 διεθνείς μονάδες καθημερινά. Η αμερικανική οδηγία βρίσκεται υπό αναθεώρηση και πολλοί ειδικοί ζητούν αύξηση στις συνιστώμενες δόσεις. Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί τη φυσική παραγωγή βιταμίνης D από τον οργανισμό. Η συγκεκριμένη βιταμίνη βρίσκεται επίσης σε ορισμένες τροφές, όπως ψάρι, τυρί, ενισχυμένο γάλα και δημητριακά πρωινού.
------------------------------
*Ασβέστιο: ένα στοιχείο σημαντικό για την καλή κατάσταση του σκελετού μας, καθώς και την εύρυθμη λειτουργία των μυών, της καρδιάς και του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Καθώς όμως ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ασβέστιο, είναι απαραίτητο να το λαμβάνουμε από τις τροφές ώστε ο οργανισμός να δημιουργεί «αποθήκες» για το σκελετό. Πώς όμως το ασβέστιο απορροφάται από το έντερο και τελικά καταλήγει στα κόκαλα, ώστε να δημιουργηθούν αυτές οι σημαντικές αποθήκες; Με τη βοήθεια της βιταμίνης D! Η βασική λειτουργία της συνίσταται στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Γι’ αυτό η έλλειψή της συνδέεται με την οστεοπόρωση. Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων που έχουν πάθει κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Επιπλέον, τελευταία έχουμε αποδείξεις ότι η βιταμίνη D βοηθά επίσης στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και του μυϊκού συστήματος. Πιθανολογείται επίσης ότι προστατεύει από μερικές μορφές καρκίνου, κυρίως από εκείνον του παχέος εντέρου.



Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολύ καλό άρθρο!
Ο χρήστης Leda είπε…
εγω εχω ανεπαρκεια .. απο 7 εφτασα στο 12 μετα απο μηνες που παιρνω βιταμινη (απο 30 και πανω φυσιολογικο) και φαντασου παιρνω 4400units την ημερα!!! αρα συνεχιζω ακαθεκτη τα φαρμακα...
Ο χρήστης Leda είπε…
δε βοηθαει κι η κορτιζονη 2 μηνες τωρα.. εχουν αδυνατισει οι μυς.. κ δυσκολευομαι και στο περπατημα πολλες φορες. εσυ ?? εχεις θεμα με D?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Για να μαι ειλικρινής, δεν ξέρω για D. Έχω πάρει πολλές βιταμίνες τον τελευταίο καιρό γιατί είχα έλλειψη σε όλα (την Β π.χ.). Θα το ψάξω όμως κι αυτό. Τώρα βρίσκονται σε έξαρση οι φλεγμονές μου (ρευμ. αρθρ.) και πρέπει να κάνω θεραπεία..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Απορία... η έκθεση στον ήλιο, βοηθά φυσικά την πρόσληψη της βιταμίνης... βγαίνεις στον ήλιο? ή μήπως απαγορεύεται λόγω λεύκης? και πως πάει αυτό το θέμα παρεπιπτόντως?
Ο χρήστης Leda είπε…
κανε την εξεταση για τη βιταμινη D, εγω δεν το φανταζομουν οτι εχω τοσο χαμηλη..κ αυτο δημιουργει εξτρα πονο στις αρθρωσεις. MUST να το κανεις!
D:(OH)25D

Η έκθεση στον ήλιο, βοηθά φυσικά στην πρόσληψη της βιταμίνης, αλλα εγω φυσικα δεν επιτρεπεται λογω Λευκης. Τωρα που δεν εχει πολυ ηλιο, καλυτερα... στο προσωπο φαινεται ελαχιστα, αλλα βαζω πολυ αντηλιακο κιαποφευγω τον ηλιο.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ναι, θα πάω να την κάνω.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ.
Ο χρήστης Leda είπε…
ισως να εχετε δικιο.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…

Ο ήλιος βοηθάει στην λεύκη, καθώς βοηθαει στην απελευθέρωση των μελανοκυττάρων. Πρέπει κάθε μερα να μας βλέπει ο ήλιος 10 λεπτά. Αν παρατηρήσετε νέα άσπρα σημάδια βλέπουμε στο σωμα μας το καλοκαίρι. Αυτο σημαίνει οτι βγηκαν το χειμωνα που δεν μας βλέπει ο ήλιος. Απλά επειδή υπαρχει κινδυνος εγκαύματος το καλοκαίρι και επειδή σκουραίνει το δερμα με αποτελεσμα να φαινονται πιο εντονα η λευκη, οι γιατροί συνιστουν να αποφευγουμε τον ηλιο.
Διαβάστε εδω http://www.dromostherapeia.gr/astheneies-kai-enallaktikes-therapeies/fisika-metra-antimetopisis-gia-psoriasi-kai-leiki.html
Εχω και εγω λευκη και το έχω ψαξει το θεμα πολύ.
Ο χρήστης Leda είπε…
δεν πρεπει ομως να βαζουμε αντηλιακη το καλοκαιρι? αν καθησω 10 ' στον ηλιο θα φανει η διαγορα πιο εντονα ομως κσι θα με στενοχωρησει αυτο. μου λειπει ο ηλιος ομως...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρτυρίες ανθρώπων

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ