Μπορεί η θεραπεία του σύνδρομου ανήσυχων άκρων να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στα άτομα με ινομυαλγία?

Νέα μελέτη της American Academy of Sleep Medicine, δείχνει πως θεραπεύοντας το σύνδρομο ανήσυχων άκρων ,μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο και την ποιότητα ζωής σε άτομα με ινομυαλγία.
Οι συμμετέχοντες- άτομα με ινομυαλγία- είχαν 11 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν σύνδρομο ανήσυχων άκρων από υγιή άτομα. Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 15/10/2010 στο τεύχος του Journal of Clinical Sleep Medicine, διαπιστώθηκε ότι οι ενήλικες με ινομυαλγία είχαν πολύ υψηλότερο επιπολασμό και κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου ανήσυχων άκρων , από υγιείς μάρτυρες. Η μελέτη προτείνει ότι η θεραπεία του συνδρόμου ανήσυχων άκρων μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο και την ποιότητα ζωής σε άτομα με ινομυαλγία.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εμφάνιση του συνδρόμου ανήσυχων άκρων ήταν περίπου 10 φορές υψηλότερη στην ομάδα της ινομυαλγίας (33%) από ό, τι στην ομάδα ελέγχου (3,1%). Μετά τις στατιστικές προσαρμογές για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες όπως ηλικία, φύλο και εθνικότητα, οι συμμετέχοντες με ινομυαλγία είχαν 11 φορές περισσότερες πιθανότητες από την ομάδα ελέγχου να έχουν σύνδρομο ανήσυχων άκρων (odds ratio = 11,2). Όπως ήταν αναμενόμενο, σημαντική διαταραχή του ύπνου έχει αναφερθεί από τους συμμετέχοντες με ινομυαλγία χρησιμοποιώντας τον δείκτη Ποιότητας Υπνου του Pittsburgh και την Δείκτης Σοβαρότητας Αυπνίας (Insomnia Severity Index) and την Κλίμακα υπνηλίας Epworth. Στην ομάδα της ΙΝΜς αυτά τα προβλήματα ύπνου ήταν πιο έντονα μεταξύ των ανθρώπων που είχαν επίσης RLS.

"Οι διαταραχές ύπνου είναι κοινό σύμπτωμα στην ινομυαλγία, και συχνά δύσκολο να αντιμετωπιστούν», δήλωσε o συγγραφέας Δρ Nathaniel F. Watson, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο πανεπιστήμιο της Washington στο Seattle, "Όπως προκύπτει από τη μελέτη μας, ένα σημαντικό τμήμα διαταραχής ύπνου στην ινομυαλγία, οφείλεται στο σύνδρομο ανήσυχων άκρων." 

H ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Watson και η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Mari Viola-Saltzman της Loyola University Medical Center στο Maywood του Illinois, μελέτησαν 172 άτομα με ινομυαλγία που είχαν μέση ηλικία τα 50 χρόνια: 93% γυναίκες. Αυτοί συγκρίθηκαν με 63 υγιή άτομα τα οποία είχαν μέση ηλικία τα 41 έτη.

Η ινομυαλγία ταυτοποιήθηκε/διαγνώσθηκε είτε με ατομική αναφορά του ασθενούς είτε με ιατρικά αρχεία και επιβεβαιώθηκε από την εξέταση σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την παρουσία του χρόνιου και διάχυτου πόνου. Ο πόνος αξιολογήθηκε από την υποκειμενική έκθεση και από την αντικειμενική μέτρηση, με dolorimeter, ένα ελατήριο/μετρητής που χρησιμοποιείται για την εφαρμογή τυποποιημένων ποσοστών πίεσης στα ευαίσθητα σημεία στα χέρια και στα πόδια. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Αρθρίτιδας, Μυοσκελετικού συστήματος και Δερματικών Νόσων των ΗΠΑ, η ινομυαλγία μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πόνο και κόπωση. Εκτιμάται ότι θα επηρεάσει 5 εκατομμύρια Αμερικανούς ηλικίας 18 ετών και άνω. 80-90% αυτών που διαγνώστηκαν με ινομυαλγία είναι γυναίκες. Οι αιτίες της ινομυαλγίας παραμένουν άγνωστες.
Το Σύνδρομο ανήσυχων άκρων διαγνώστηκε μέσω έγκυρου ερωτηματολόγιου. Το σύνδρομο RLS είναι μια κινητική διαταραχή που σχετίζεται με τον ύπνο και περιλαμβάνει μια ώθηση να κινήσετε τα πόδια που συνήθως συνοδεύεται ή προκαλείται από δυσάρεστες και δυσάρεστες αισθήσεις στα πόδια. Αυτή η όρεξη αρχίζει ή επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια περιόδων ανάπαυσης ή αδράνειας, ηρεμεί μερικώς ή πλήρως από την ίδια την κίνηση και επιδεινώνεται ή εμφανίζεται μόνο τη νύχτα. Το σύνδρομο ανήσυχων άκρων εμφανίζεται 1,5 με δύο φορές συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Ο Δρ. Watson επεσήμανε ότι η θεραπεία του συνδρόμου των ανήσυχων άκρων μπορεί να είναι ένα από τα κλειδιά για τη μείωση της κόπωσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε άτομα με ινομυαλγία. Το σύνδρομο ανήσυχων άκρων συχνά μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με φάρμακα όπως η πραμιπεξόλη ή ροπινιρόλη. "Δεδομένου ότι το σύνδρομο ανήσυχων άκρων είναι μια θεραπεύσιμη κατάσταση, η διάγνωση και θεραπεία αυτού σε ασθενείς που πάσχουν από ινομυαλγία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τον ύπνο τους", δήλωσε ο Watson.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η συγχρονική φύση της η μελέτη δεν επιτρέπει τον έλεγχο της αιτιότητας. Ωστόσο, αρκετές πτυχές των δύο συνδρόμων επεξηγεί λογικά μια επικάλυψη. Και οι δύο διαταραχές αφορούν αισθητικές διαταραχές, καθώς και ανάλογη παθοφυσιολογία του συστήματος που ρυθμίζει την ντοπαμίνη. Επιπλέον, το σύνδρομο ανήσυχων άκρων μπορεί να ενισχυθεί από τα αντικαταθλιπτικά, τα οποία είναι μια κοινή θεραπεία για τον πόνο στην ινομυαλγία. Επίσης, η άσκηση έχει αποδειχθεί βασική στη βελτίωση των συμπτωμάτων και των δύο συνδρόμων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρτυρίες ανθρώπων

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ