Πώς η ινομυαλγία επηρεάζει την εγκυμοσύνη;

Σύμφωνα με το WebMd, αν έχετε ινομυαλγία και σκέφτεστε να μείνετε έγκυος, είναι σημαντικό να μάθετε μερικά πράγματα. Μερικές φορές, τα συμπτώματα της ινομυαλγίας - όπως πόνος, κόπωση και κατάθλιψη – θεωρούνται ως σημάδια της εγκυμοσύνης κι ως αποτέλεσμα, μπορεί να μη ληφθούν υπόψη. Επιπλέον, το προστιθέμενο άγχος του να έχεις ένα μωρό μπορεί να προκαλέσει έξαρση των συμπτωμάτων ινομυαλγίας με αποτέλεσμα να σε κάνουν να νιώθεις πολύ χειρότερα.

Πώς η ινομυαλγία επηρεάζει την εγκυμοσύνη;

Με την εγκυμοσύνη, υπάρχει μια τεράστια αύξηση της ποσότητας των ορμονών στο σώμα σας. Μαζί με την αύξηση του σωματικού βάρους, το σώμα σας αλλάζει και παίρνει διαφορετικό σχήμα. Οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν ναυτία και κόπωση, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης. Είναι λογικό λοιπόν, να θεωρεί κανείς ότι δε γίνεται σωστή διάγνωση στα συμπτώματα της ινομυαλγίας και πιστεύεται ότι είναι μέρος της εγκυμοσύνης.
Υπάρχουν λίγες μελέτες σχετικά με την ινομυαλγία σε έγκυες γυναίκες. Ωστόσο, μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο Temple διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με ινομυαλγία είχαν περισσότερα συμπτώματα πόνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από τις γυναίκες που δεν έχουν ινομυαλγία. Επίσης, τα συμπτώματα της ινομυαλγίας φαινόταν να επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι έγκυες γυναίκες με ινομυαλγία μπορεί να εμφανίσουν σημαντικό πόνο, κόπωση και ψυχολογικό στρες, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο.

Μήπως το άγχος προκαλεί συμπτώματα ινομυαλγίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Έγκυος ή όχι, το άγχος - τόσο σωματικό όσο και συναισθηματικό - είναι γνωστό ότι ενδυναμώνει την ινομυαλγία. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά που περιλαμβάνει μια κύηση κι ο τοκετός είναι προφανές ότι η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος μεγάλου άγχους. Με την εγκυμοσύνη, υπάρχουν αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων, της προγεστερόνης, καθώς και άλλων ορμονών. Επίσης, καθώς η περίοδος που ακολουθεί την κύηση μπορεί να είναι δύσκολη για τις μητέρες - ακόμα και εκείνες που δεν έχουν ινομυαλγία - είναι σημαντικό να είναι ενήμερες για την πιθανή αύξηση του πόνου και άλλων συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανιστούν μετά τον τοκετό.

Υπάρχουν φάρμακα ασφαλή για την ινομυαλγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Προς το παρόν, κανένα από τα φάρμακα της ινομυαλγίας δεν είναι απολύτως ασφαλές για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην πραγματικότητα, οι γιατροί συνιστούν ότι οι γυναίκες με ινομυαλγία σταματούν τη χρήση παυσίπονων και αντικαταθλιπτικών προτού να μείνει έγκυεςς. Ωστόσο, μιλήσετε με το γιατρό σας πριν διακόψετε οποιοδήποτε φάρμακο.

Τι θεραπείες συνίστανται για την ινομυαλγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Για να αποφύγετε να παρέμβει η ινομυαλγία στην εγκυμοσύνη, μάθετε τα βήματα που μπορείτε να πάρετε προκειμένου να απαλύνετε τα συμπτώματα. Στη συνέχεια αναζητήστε υποστήριξη από τους γιατρούς σας, τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους. Η ασφαλέστερη θεραπεία για τις έγκυες γυναίκες με ινομυαλγία μπορεί να περιλαμβάνει μασάζ, άσκηση, γιόγκα, διαλογισμό και ξεκούραση. Εάν υποφέρετε από κόπωση και γενικευμένο πόνο, βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε 20-30 λεπτά τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την ημέρα. Για να διευκολυνθεί το γενικευμένο άλγος των ευαίσθητων σημείων, δοκιμάστε εφαρμογή υγρής θερμότητας δύο φορές την ημέρα. Ένα ζεστό ντους ή το μπάνιο είναι ένας καλός τρόπος για να εφαρμόζεται υγρή θερμότητα. Επίσης, οι ήπιες διατάσεις και ασκήσεις συνιστώνται από τον γιατρό σας για περαιτέρω ανακούφιση. 


Γιατί είναι σημαντική η άσκηση για ινομυαλγία και εγκυμοσύνη;

Η άσκηση βοηθά στη διατήρηση μια καλής φυσικής κατάστασης. Ενισχύει τους μυς, κρατά τις αρθρώσεις ελαστικές, και ενισχύει τη διάθεση με την αύξηση της σεροτονίνης στον οργανισμό σας. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι σχετίζεται με την ινομυαλγία. Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ουσίες που στέλνουν τα συγκεκριμένα μηνύματα από το ένα κύτταρο στο άλλο. Ενώ, μόνο ένα μικρό ποσοστό σεροτονίνης βρίσκεται στον εγκέφαλο, πιστεύεται ότι ο νευροδιαβιβαστής αυτός παίζει καθοριστικό ρόλο στη εναλλαγή διάθεσης. 

Το υπερβολικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμα χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότητα και στο συναίσθημα της κατάθλιψης. Η έλλειψη άσκησης μπορεί να επιδεινώσει τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης. Από την άλλη πλευρά, τα αυξημένα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο που σχετίζονται με χαλαρωτική, μη-αγχωτική επίπτωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνδέονται επίσης με την υπνηλία. Έχοντας ένα σταθερό επίπεδο σεροτονίνης στον εγκέφαλο, συνδέεται με θετική διάθεση.

Φαίνεται ότι οι γυναίκες μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις μεταβολές της σεροτονίνης. Οι εναλλαγές της διάθεσης κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου ή την εμμηνόπαυση ή μετά τη γέννηση ενός μωρού προκαλούνται από τη δράση των ορμονών στους νευροδιαβιβαστές. Διάφοροι παράγοντες μπορεί να έχουν θετική επίδραση στα επίπεδα της σεροτονίνης. Αυτά περιλαμβάνουν το φως του ήλιου, ορισμένα τρόφιμα υδατανθράκων, κάποιες ορμόνες, και την άσκηση. Η άσκηση δρα ως ηρεμιστικό της φύσης, βοηθώντας στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Οι μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση προκαλεί επίσης την απελευθέρωση της επινεφρίνης και της νορεπινεφρίνης, οι οποίες είναι γνωστές για την ενίσχυση της εγρήγορσης.
 
Τι ασκήσεις μπορώ να κάνω -έχοντας ινομυαλγία- κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Μαζί με τις διατάσεις και τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορείς να ασκηθείς σε μια ζεστή πισίνα. Η θερμότητα θα μπορούσε να βοηθήσει να διευκολύνει τον πόνο της ινομυαλγίας, ενώ οι διατάσεις και άσκηση σχετικά χαλαρή, μπορεί να κρατήσει τους μυς και τις αρθρώσεις σας ελαστικές και δυνατές.
Η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να ζεστό, αλλά όχι καυτό. Σε μια πισίνα, θερμοκρασία νερού 83 - 88 βαθμούς Fahreneit είναι συνήθως καλή για άσκηση. Αλλά εάν είστε έγκυος, ρωτήστε το γιατρό σας. Μην χρησιμοποιείτε μπάνιο με υδρομασάζ ή spa ή καυτό νερό στο μπάνιο σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βλάψει την ανάπτυξη του εμβρύου. Άλλες ασκήσεις που μπορεί να είναι χρήσιμες περιλαμβάνουν ποδήλατο, tai chi και γιόγκα.

Τι φάρμακα μπορούν να πάρω για την ινομυαλγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Για τις γυναίκες που πονούν παντού λόγω της ινομυαλγίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συστήνεται συχνά acetaminophen (βλ. Tylenol και άλλα). Είναι καλύτερο να αποφεύγονται όλα τα φάρμακα χωρίς την έγκρισή τους από ρευματολόγο και μαιευτήρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρτυρίες ανθρώπων

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ