Το άγχος επιδεινώνει τον πόνο στην καθημερινή ζωή των γυναικών με ινομυαλγία

Eρευνητές από το Πανεπιστήμιο του Marburg στη Γερμανία, μελέτησαν πρόσφατα πώς το στρες επηρεάζει τις γυναίκες με ινομυαλγία. Η έρευνα με θέμα: "Το άγχος επιδεινώνει τον πόνο στην καθημερινή ζωή των γυναικών με ινομυαλγία - Ο ρόλος της κορτιζόλης και α-αμυλάσης" δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology.

Η ινομυαλγία (FMS), περιλαμβάνει διάχυτο μυϊκό πόνο, ευαισθησία στην ψηλάφηση και εξαντλητική κόπωση που δεν μπορεί να εξηγηθεί από άλλες ιατρικές καταστάσεις. Η ινομυαλγία είναι μια χρόνια νόσος που δείχνει μικρή βελτίωση στην πάροδο του χρόνου. Αν και τα συμπτώματα είναι συνήθως σταθερά, υπάρχουν ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι το στρες μπορεί να επιδεινώσει και διαιωνίσει τον πόνο. Στη συγκεκριμένη έρευνα, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ στρες και πόνου σε ασθενείς με ΙΝΜ οι οποίοι όμως δεν υπέφεραν από κατάθλιψη. Επίσης, εξέτασαν επίσης αν ο άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων και το αυτόνομο νευρικό σύστημα, τα δύο κύρια συστήματα σχετίζονται με το άγχος, έπαιξε ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της σχέσης.


Η μελέτη αποτελείτο από περιπατητική μελέτη αξιολόγησης 14 ημερών σε 32 γυναίκες-ασθενείς μεταξύ 18 και 65 ετών. Μόνο οι γυναίκες ασθενείς επιλέχθηκαν λόγω του μεγαλύτερου αντίκτυπου της ινομυαλγίας στις γυναίκες, αλλά και για την αποφυγή αποκλίσεων στην αξιολόγηση του πόνου μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι συμμετέχοντες καταχωρούσαν έξι φορές καθημερινά τα επίπεδα στιγμιαίου άγχους και πόνου, τα οποία συνοδεύονται από ταυτόχρονη συλλογή σάλιου για τον προσδιορισμό του επιπέδου της κορτιζόλης και α-αμυλάσης - αντίστοιχα ενδεικτικές του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων και του αυτόνομο νευρικό σύστημα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το άγχος συνδέεται με ένα υψηλότερο επίπεδο πόνου, αν και το αντίθετο δεν ισχύει. Η σχέση άγχος-πόνος δεν διαμεσολαβείται ούτε από τα επίπεδα κορτιζόλης ή αλφα-αμυλάσης . Παρ 'όλα αυτά, οι ερευνητέες βρήκαν έναν συσχετισμό μεταξύ των επιπέδων κορτιζόλης και πόνου μέσα σε μία ώρα από την αφύπνιση που υποδηλώνει ότι η κορτιζόλη μπορεί να συμβάλει στην καθημερινή διακύμανση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας.

Ως εκ τούτου, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το άγχος είναι ένας σημαντικός παράγοντας όχι μόνο όξυνσης του πόνου αλλά και της διαιώνισής του σε ασθενείς με ΙΝΜ. Ας ληφθεί υπόψη ότι τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε ευρύτερες μελέτες που θα περιλαμβάνουν ολόκληρο τον πληθυσμό ασθενών με ΙΝΜ. Παρ 'όλα αυτά, το γεγονός ότι το στρες επιδεινώνει τον πόνο σε ασθενείς με ΙΝΜ υποστηρίζεται ήδη και από άλλες μελέτες που δείχνουν ότι η σχέση στρες και πόνου είναι αλληλένδετη. Το συμπέρασμα αυτό τονίζει τη σημασία των προσεγγίσεων της διαχείρισης του άγχους σε ασθενείς με ΙΝΜ και την ανάγκη για μελλοντικές μελέτες που θα αναπτύξουν θεραπείες που στοχεύουν σε στρεσογόνους παράγοντες - μηχανισμούς που προκαλούν στρες - που συμβάλλουν για την επιδείνωση του πόνου στους ασθενείς αυτούς.


Μετάφραση: Λήδα Αβούρη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρτυρίες ανθρώπων

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ