Τα άτομα με ινομυαλγία έχουν φλεγμονή του εγκεφάλου

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ (25-9-2018) 

Karolinska Institutet 

Οι αιτίες της δυσκολίας στη θεραπεία του συνδρόμου πόνου ινομυαλγία είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες. Χρησιμοποιώντας απεικόνιση εγκεφάλου ΡΕΤ, οι ερευνητές στο Karolinska Institutet και στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης έχουν δείξει ότι τα νευρογλοιακά κύτταρα - τα ανοσιακά κύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος - ενεργοποιούνται στον εγκέφαλο ασθενών με ινομυαλγία. Το εύρημα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain, Behavior και Immunity και μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες.

Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο χρόνιου πόνου που προκαλεί εκτεταμένο πόνο στους μύες και τους αρθρώσεις, σοβαρή κόπωση, αϋπνία και γνωστικές δυσκολίες. Η υψηλότερη ευαισθησία του πόνου που είναι χαρακτηριστική του συνδρόμου σχετίζεται με λειτουργικές και δομικές μεταβολές των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επεξεργασία του πόνου.

Το 2012, η ερευνητική ομάδα του Eva Kosek στο Karolinska Institutet έδειξε ότι οι ασθενείς με ινομυαλγία είχαν αυξημένα επίπεδα ορισμένων φλεγμονωδών ουσιών (κυτοκινών) στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, γεγονός που υποδηλώνει φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα ευρήματά τους στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν από άλλους ερευνητές, αλλά η πηγή της φλεγμονής παρέμεινε άγνωστη.

Τα γλοιακά κύτταρα ενεργοποιούνται
Χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη απεικόνιση του εγκεφάλου της PET (τοπογραφία εκπομπής ποζιτρονίων), η ομάδα του Eva Kosek έχει πλέον τη δυνατότητα να δείξει ότι ενεργοποιούνται τα ανοσοκύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος, τα οποία ονομάζονται γλοιακά κύτταρα, και έτσι δημιουργούν φλεγμονή του εγκεφάλου.

"Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη φορά που έχει αποδειχθεί ότι τα νευρογλοιακά κύτταρα εμπλέκονται στην παθογένεση της ινομυαλγίας", λέει η καθηγήτρια Eva Kosek από το Τμήμα Κλινικής Νευροεπιστήμης , Karolinska Institutet.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι σε Σουηδούς και Αμερικανούς ασθενείς με ινομυαλγία, γλοιακά κύτταρα ενεργοποιούνται σε μεγάλα τμήματα του εγκεφαλικού φλοιού και ότι ο βαθμός ενεργοποίησης σχετίζεται με το βαθμό κόπωσης που αναφέρουν οι ασθενείς.

Αντικειμενικές εκτροπές στον εγκέφαλο
"Τα ευρήματα μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη εντελώς νέων θεραπειών για αυτήν την κατάσταση που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί", λέει ο καθηγητής Kosek. "Το γεγονός ότι η επιστημονική έρευνα είναι σε θέση να επιδείξει αντικειμενικές αποκλίσεις στον εγκέφαλο των ανθρώπων με ινομυαλγία θα ελπίζει ότι θα μετριάσει την υποψία με την οποία οι ασθενείς συχνά αντιμετωπίζονται από τις υπηρεσίες υγείας και την κοινωνία".

Σήμερα, περίπου 200.000 Σουηδοί, κυρίως γυναίκες, πάσχουν από ινομυαλγία. Οι εγκέφαλοι των ατόμων με την κατάσταση είναι γνωστό ότι έχουν μειωμένη ικανότητα να εμποδίζουν τα σήματα πόνου, πράγμα που σημαίνει ότι τα πράγματα που κανονικά είναι ανώδυνα προκαλούν σημαντική δυσφορία.

Η μελέτη ήταν μια συνεργασία μεταξύ της ερευνητικής ομάδας του Eva Kosek στο Karolinska Institutet στη Σουηδία, του Κέντρου PET στο Karolinska Institutet και της ερευνητικής ομάδας του Dr. Marco Loggia στο Κέντρο Βιοϊατρικής Απεικόνισης του Martinos στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. Η έρευνα στη Σουηδία χρηματοδοτήθηκε από διάφορες πηγές, όπως το 7ο Πλαίσιο και Πρόγραμμα της ΕΕ και μια δωρεά από την οικογένεια Lundblad. Το σουηδικό τμήμα του έργου χρηματοδοτήθηκε επίσης από το συμβούλιο της κομητείας της Στοκχόλμης, το Σουηδικό Συμβούλιο Έρευνας, τη Σουηδική Ένωση Ρευματισμών και τη Σουηδική Ένωση Ινομυαλγίας.

Πηγή: 
https://ki.se/en/news/people-with-fibromyalgia-have-inflammation-of-the-brain

Σχόλια

Ο χρήστης AIB FUNDING. είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρτυρίες ανθρώπων

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ