Η ινομυαλγία πιθανότατα είναι αποτέλεσμα αυτοάνοσων προβλημάτων

ScienceDaily – 7/2021

Νέα έρευνα από το Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience (IoPPN) στο King's College του Λονδίνου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Liverpool και το Ινστιτούτο Karolinska, έδειξε ότι πολλά από τα συμπτώματα στο σύνδρομο ινομυαλγία προκαλούνται από αντισώματα που αυξάνουν τη δραστηριότητα των νεύρων που ανιχνεύουν τον πόνο σε όλο το σώμα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ινομυαλγία είναι μια ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος, παρά η επί του παρόντος διαδεδομένη άποψη ότι προέρχεται από τον εγκέφαλο.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Journal of Clinical Investigation , καταδεικνύει ότι η αυξημένη ευαισθησία στον πόνο, η μυϊκή αδυναμία, η μειωμένη κίνηση και ο μειωμένος αριθμός μικρών νευρικών ινών στο δέρμα που είναι τυπικές της ινομυαλγίας, είναι όλα συνέπεια των αντισωμάτων των ασθενών.

Οι ερευνητές έκαναν ένεση σε ποντίκια με αντισώματα από άτομα που ζουν με ινομυαλγία και παρατήρησαν ότι τα ποντίκια ανέπτυξαν γρήγορα αυξημένη ευαισθησία στην πίεση και το κρύο, καθώς και μειωμένη δύναμη λαβής κίνησης. Αντίθετα, τα ποντίκια που έλαβαν ένεση με αντισώματα από υγιείς ανθρώπους δεν επηρεάστηκαν, αποδεικνύοντας ότι τα αντισώματα των ασθενών προκαλούν ή τουλάχιστον συμβάλλουν σημαντικά στην ασθένεια.

Επιπλέον, τα ποντίκια στα οποία έγινε ένεση με αντισώματα ινομυαλγίας ανέκαμψαν μετά από μερικές εβδομάδες, όταν τα αντισώματα είχαν καθαριστεί από το σύστημά τους. Αυτό το εύρημα υποδηλώνει έντονα ότι οι θεραπείες που μειώνουν τα επίπεδα αντισωμάτων στους ασθενείς είναι πιθανό να είναι αποτελεσματικές θεραπείες. Τέτοιες θεραπείες είναι ήδη διαθέσιμες και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων διαταραχών που προκαλούνται από αυτοαντισώματα.

Ο Δρ David Andersson, ο κύριος ερευνητής της μελέτης από το King's IoPPN είπε: "Οι συνέπειες αυτής της μελέτης είναι βαθιές. Η διαπίστωση ότι η ινομυαλγία είναι μια αυτοάνοση διαταραχή θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την πάθηση και θα ανοίξει το δρόμο για πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που επηρεάζονται Η δουλειά μας έχει αποκαλύψει έναν εντελώς νέο τομέα θεραπευτικών επιλογών και θα πρέπει να δώσει πραγματική ελπίδα στους ασθενείς με ινομυαλγία.

"Η προηγούμενη εξερεύνηση θεραπειών παρεμποδίστηκε από την περιορισμένη κατανόησή μας για την ασθένεια. Αυτό πρέπει τώρα να αλλάξει. Η θεραπεία για το FMS επικεντρώνεται σε ήπιες αερόβιες ασκήσεις, καθώς και σε φαρμακευτικές και ψυχολογικές θεραπείες που έχουν σχεδιαστεί για τη διαχείριση του πόνου, αν και αυτές έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές στις περισσότερες ασθενείς και έχουν αφήσει πίσω τους μια τεράστια ανεκπλήρωτη κλινική ανάγκη».

Οι τρέχουσες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον 1 στους 40 ανθρώπους επηρεάζεται από FMS παγκοσμίως (το 80% εκ των οποίων είναι γυναίκες) και χαρακτηρίζεται συνήθως από εκτεταμένο πόνο σε όλο το σώμα, καθώς και κόπωση (συχνά αναφέρεται ως «ινώδη ομίχλη») και συναισθηματική δυσφορία. Αναπτύσσεται συχνότερα μεταξύ 25 και 55 ετών, αν και μπορεί να το κολλήσουν και τα παιδιά.

Ο Δρ Andreas Goebel, ο κύριος κλινικός ερευνητής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ είπε: "Όταν ξεκίνησα αυτή τη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίμενα ότι ορισμένες περιπτώσεις ινομυαλγίας μπορεί να είναι αυτοάνοσες. Αλλά η ομάδα του David έχει ανακαλύψει αντισώματα που προκαλούν πόνο σε κάθε ασθενή που επιστρατεύτηκε. Τα αποτελέσματα προσφέρουν εκπληκτική ελπίδα ότι τα αόρατα, καταστροφικά συμπτώματα της ινομυαλγίας θα καταστούν θεραπεύσιμα».

Η καθηγήτρια Camilla Svensson, η κύρια ερευνήτρια της μελέτης από το Ινστιτούτο Karolinska είπε: "Τα αντισώματα από άτομα με FMS που ζουν σε δύο διαφορετικές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία, έδωσαν παρόμοια αποτελέσματα, τα οποία προσθέτουν τεράστια δύναμη στα ευρήματά μας. Το επόμενο βήμα θα είναι να προσδιορίσουμε τι Αυτό θα μας βοηθήσει όχι μόνο όσον αφορά την ανάπτυξη νέων στρατηγικών θεραπείας για το FMS, αλλά και των αιματολογικών εξετάσεων για διάγνωση, που λείπουν σήμερα.

Ο Δρ Craig Bullock, Research Discovery and Innovations Lead στο Versus Arthritis είπε: «Η ινομυαλγία επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και μπορεί να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Προκαλεί πόνο σε όλο το σώμα, κόπωση, διαταραγμένο ύπνο και τακτικές εξάρσεις όπου τα συμπτώματα γίνονται ακόμη χειρότερα.

"Η ινομυαλγία είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη πάθηση για διάγνωση και αντιμετώπισή της, επειδή τα αίτια της είναι άγνωστα. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι τα αντισώματα που βρίσκονται στο ανθρώπινο αίμα μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα που μοιάζουν με ινομυαλγία σε ποντίκια, υποδηλώνοντας ότι αυτά τα αντισώματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πάθηση. Περαιτέρω έρευνα είναι χρειάζεται, αλλά αυτό προσφέρει ελπίδα στα εκατομμύρια των ανθρώπων με ινομυαλγία ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία στο σχετικά εγγύς μέλλον».

Πηγή: King's College του Λονδίνου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρτυρίες ανθρώπων

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ